Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na ogórki kiszone, mam dla ciebie coś super. Ojczym mojego męża, pan Józek robi ogórki tak pyszne, że pół wsi schodzi się, by dostać, chociaż mały słoiczek. Są chrupiące, zalewa jest krystaliczna, "nie mącą się" i nigdy nie wychodzą puste w środku. Jaki jest sekret? Cóż, Józio nie żałuje dodatków, a jak sam uważa, po jeden z nich trzeba wspinać się po drabinie. Chodzi o liście wiśni.
Składniki:
Ktoś się może zastanawiać, po co drabina, skoro wiśnie są stosunkowo niskimi drzewami. Pan Józek jest bardzo niski, i nawet ciężko mu sięgnąć po przyprawy w kuchennej szafce. Jednak jeśli nie masz pod ręką liści wiśni, świetnie sprawdzą się także liście dębu lub czarnej porzeczki. Dzięki temu dodatkowo ogórki będą chrupiące i na pewno się nie zepsują.