Wyrzuć z przepisu ziemniaki i zrób jeszcze smaczniejsze placki. Nic nie podrobi tego smaku

Gdy pomyślimy o plackach, nasza pierwsza myśl to te zrobione z ziemniaków lub cukinii. Czas zmienić to wyobrażenie, bo poznaliśmy coś znacznie smaczniejszego. To danie nie jest tak popularne, lecz jego smak pobija wszystko inne. Niewiarygodne, że takie połączenie może tak zawrócić w głowie.
Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Placki to szybki sposób na obiad. Zazwyczaj wykonuje się ich znacznie więcej, więc mogą być jedzone nawet przez kilka dni. Jednak jeśli myślimy o tym daniu, do naszej głowy przychodzą tylko najpopularniejsze połączenia smakowe. Na pewno jest to propozycja zrobiona z ziemniaków lub cukinii. Okazuje się, że taki pomysł na obiad może być równie smaczny, gdy nie wykorzysta się do niego popularnych warzyw. Takim oryginalnym pomysłem są placki zrobione z kaszy gryczanej. Mało kto nawet słyszał o czymś takim, a jednak jest to danie aromatyczne, pełne smaki i sycące.

Przepis na placki z kaszy gryczanej

Składniki na placki

  • szklanka kaszy gryczanej,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • nieduża ilość posiekanego koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos pieczarkowy

  • pół kilo pieczarek,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • niecała szklanka śmietany 12%,
  • pół szklanki bulionu,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie dania zacznij od przygotowania sosu pieczarkowego. Pieczarki dokładnie oczyść z nieczystości i posiekaj je w plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio gorące umieść na nim pieczarki i cebulę. Smaż całość na średnim ogniu do zarumienienia. Po podsmażeniu przełóż warzywa do garnuszka.
  3. Do pieczarek wlej bulion połączony ze śmietaną, wymieszaj. Na tej samej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Taką mieszankę przelej do garnuszka z warzywami, cały czas mieszając. Całość podgrzewaj do uzyskania gęstej masy. Na koniec wrzuć natkę pietruszki, sól i pieprz.
  4. Teraz czas na przygotowanie placków. Kaszę gryczaną umieść w garnku z osoloną wodą. Gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  5. Przestudzoną kaszę wsyp do miski, dodaj do niej parmezan, wbij jajka. Wsyp także posiekany koperek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa była za rzadka, dodaj do niej większą ilość parmezanu.
  6. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu formuj zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  7. Tak przygotowane danie podawaj na ciepło wraz z sosem pieczarkowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.