-
Haps
-
Jak przygotować
- Zwykła fasolka po bretońsku pójdzie w zapomnienie. Ta wersja to dopiero coś. Ten składnik jest ważny
Zwykła fasolka po bretońsku pójdzie w zapomnienie. Ta wersja to dopiero coś. Ten składnik jest ważny
Polacy uwielbiają fasolkę po bretońsku. Jest to sycąca i aromatyczna zupa, która dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Jednak aby nadać jej nowego smaku, warto trochę poeksperymentować z przepisem. Nowa odsłona klasycznego dania jest znacznie smaczniejsza, a to dzięki jednej zmianie.
Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski
Chyba każdy w swoim życiu zjadł chociaż raz fasolkę po bretońsku. To gęsta, pełna składników i smaku zupa. Najczęściej wykonuje się ją w okresie jesiennym. Jednak wykorzystując to sezonowe danie, będzie ona hitem letnich wieczorów. Co takiego trzeba zrobić, by każdy prosił o dokładkę? Wystarczy zamienić klasyczną fasolę, na tę szparagową. W takim daniu zdobędzie trochę wyjątkowości nie tylko w wyglądzie, a także w smaku. Nie zapomnij również o mięsie i o tych przyprawach. Dzięki temu całość tworzy niezapomnianą przygodę smakową.
Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku
Składniki
- 700 g żółtej fasolki szparagowej,
- 200 g swojskiej kiełbasy,
- 150 g wędzonego boczku,
- 200 g ulubionej wędliny,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- pół litra przecieru pomidorowego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Fasolkę oczyść w zimnej wodzie, obetnij ogonki z dwóch stron i podziel ją na mniejsze kawałki.
- Kiełbasę, wędlinę i boczek pokrój na kostkę o średniej wielkości. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Całość podsmażaj do zarumienienia. Następnie przełóż składniki do garnka.
- Cebulę obierz i pokrój na drobno. Przełóż ją na tę samą patelnię, na której podsmażane było mięso. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Na koniec wrzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez następne 2 minuty. Warzywa także wrzuć do garnka, w którym znajduje się mięso.
- Tak przygotowane składniki zalej litrem wody. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj całość przez około 10 minut lub do miękkości.
- Gdy warzywo stanie się miękkie, wlej przecier pomidorowy. Wsyp również wszystkie podane przyprawy, dokładnie zamieszaj.
- Tak przygotowaną zupę podawaj na ciepło. Wierzch możesz posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl