Zwykła fasolka po bretońsku pójdzie w zapomnienie. Ta wersja to dopiero coś. Ten składnik jest ważny

Polacy uwielbiają fasolkę po bretońsku. Jest to sycąca i aromatyczna zupa, która dodatkowo jest prosta w przygotowaniu. Jednak aby nadać jej nowego smaku, warto trochę poeksperymentować z przepisem. Nowa odsłona klasycznego dania jest znacznie smaczniejsza, a to dzięki jednej zmianie.
Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski

Chyba każdy w swoim życiu zjadł chociaż raz fasolkę po bretońsku. To gęsta, pełna składników i smaku zupa. Najczęściej wykonuje się ją w okresie jesiennym. Jednak wykorzystując to sezonowe danie, będzie ona hitem letnich wieczorów. Co takiego trzeba zrobić, by każdy prosił o dokładkę? Wystarczy zamienić klasyczną fasolę, na tę szparagową. W takim daniu zdobędzie trochę wyjątkowości nie tylko w wyglądzie, a także w smaku. Nie zapomnij również o mięsie i o tych przyprawach. Dzięki temu całość tworzy niezapomnianą przygodę smakową.

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku

Składniki

  • 700 g żółtej fasolki szparagowej,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 200 g ulubionej wędliny,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół litra przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę oczyść w zimnej wodzie, obetnij ogonki z dwóch stron i podziel ją na mniejsze kawałki.
  2. Kiełbasę, wędlinę i boczek pokrój na kostkę o średniej wielkości. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Całość podsmażaj do zarumienienia. Następnie przełóż składniki do garnka. 
  3. Cebulę obierz i pokrój na drobno. Przełóż ją na tę samą patelnię, na której podsmażane było mięso. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Na koniec wrzuć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez następne 2 minuty. Warzywa także wrzuć do garnka, w którym znajduje się mięso.
  4. Tak przygotowane składniki zalej litrem wody. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj całość przez około 10 minut lub do miękkości.
  5. Gdy warzywo stanie się miękkie, wlej przecier pomidorowy. Wsyp również wszystkie podane przyprawy, dokładnie zamieszaj.
  6. Tak przygotowaną zupę podawaj na ciepło. Wierzch możesz posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.