Ziemniaki jak z babcinej kuchni. Swój smak zawdzięczają składnikowi, który jest dodatkiem deserów

Ziemniaki to ulubione warzywo wielu z nas. Uwielbiamy je tak bardzo, że większość dań w naszej kuchni jest właśnie na ich bazie. Aby do domowego menu wprowadzić nieco świeżości, proponujemy wykorzystać ten przepis. Dzięki niemu kartofle będą aksamitne, miękkie i niesamowicie smaczne.
Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

W polskiej kuchni rozróżnia się wiele dań, które bez ziemniaków nie byłyby tak dobre. Przykładem są pierogi, pyzy, czy kopytka. To warzywo wykorzystuje się również do klasycznych dań, w których występuje sałatka i mięso. Zazwyczaj można je zobaczyć w postaci aksamitnego purée. Wiele osób szaleje również za frytkami lub ziemniaczanymi kotletami. Można je podawać jako przystawkę lub jako dodatek do innych produktów. Pomimo że propozycji, które uwzględniają ziemniaki jest wiele, mało kto decyduje się na próbowanie nowych pomysłów. My jednak lubimy gotować i chcemy pokazać, że spróbowanie nowych połączeń smakowych nie musi być straszne. Przedstawiamy więc przepis na ziemniaczane kuleczki. Ich niecodziennym dodatkiem jest twaróg z dodatkiem cukru. Zazwyczaj podaje się go z naleśnikami, lecz w tej wersji jest równie smaczny.

Przepis na ziemniaczane kuleczki

Składniki

  • pół kilo ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 400 g mielonego twarogu,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 3 żółtka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w garnku z osoloną wodą i zagotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź, pozostaw do lekkiego przestudzenia i dwukrotnie przeciśnij przez praskę.
  2. Ziemniaczaną masę podziel na 4 równe części. Jedną część wyciągnij i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj resztę ziemniaków, przesianą mąkę pszenną oraz żółtka. Całość dokładnie wyrób za pomocą dłoni do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do miseczki wrzuć zmielony twaróg i wymieszaj go z jednym żółtkiem oraz cukrem. Powstała mieszanka powinna być porządnie połączona.
  4. Ciasto ziemniaczane uformuj w wałek i pokrój go na kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszcz dłonią. Na środku powstałych placków nakładaj łyżeczkę farszu zrobionego z twarogu. Dokładnie zlep brzegi tworząc kulkę.
  5. Do dużego garnka wlej wodę i ustaw go na średnim ogniu. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejsz moc ognia i wrzuć do niego kulki ziemniaczane. Gotuj je przez następne 15 minut.
  6. Po tym czasie wyłów je bezpośrednio na talerz. Odczekaj kilka minut i każdą kulkę obtocz w bułce tartej. Następnie wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmaż do zarumienienia.
  7. Podawaj ze śmietaną i cukrem. Możesz również polać je owocowym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA