Leczo z cukinii to jedno z dań, które latem gości w niemal każdym domu. Czasami jednak uzyskany efekt bywa niezadowalający, a wszystko przez konsystencję. Dlatego jeżeli chcesz przyrządzić obiad, który posmakuje wszystkim, wypróbuj nasz prosty przepis. I chociaż Robert Makłowicz nie toleruje cukinii w leczo, o czym informowaliśmy w tym materiale: Makłowicz nie toleruje ani grama cukinii i pieczarek. Jego zdaniem Polacy notorycznie profanują to danie, nam zasmakowało!
Przepis na leczo nie jest skomplikowany, a jego docelowy smak zależy tak naprawdę od upodobań i użytych składników. Jeśli jednak szukasz łatwych i intuicyjnych rozwiązań, nasze wskazówki pomogą ci przyrządzić popisowe danie. Pamiętaj jednak, aby cukinii nie dodawać tuż na samym początku. Zbyt długie gotowanie sprawia, że warzywo szybko miękkie i się rozpada. Wówczas konsystencja staje się dość brejowata, przez co leczo traci smak i wygląd. Ważne jest także to aby nie obierać cukinii ze skóry. Dzięki temu potrawa będzie kolorowa i lekko chrupiąca.
Składniki:
Jeżeli chcesz zrobić leczo w wersji wegetariańskiej, z powodzeniem możesz zrezygnować z kiełbasy. W takim wypadku składniki podsmażane są z dodatkiem oleju roślinnego. Niektórzy lubią także smak pieczarek zatem dobór składników to kwestia mocno indywidualna. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.