Przepis na leczo z cukinii. Makłowicz złapałby się za głowę, ale z tymi dodatkami nam zasmakowało

Przepis na leczo to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. W parę chwil przyrządzisz jednogarnkowe danie złożone z kilku prostych składników. Dodaj cukinię, a szybki, letni obiad stanie się delikatny i soczysty.
Zobacz wideo Leczo z cukinią i kiełbasą chorizo

Leczo z cukinii to jedno z dań, które latem gości w niemal każdym domu. Czasami jednak uzyskany efekt bywa niezadowalający, a wszystko przez konsystencję. Dlatego jeżeli chcesz przyrządzić obiad, który posmakuje wszystkim, wypróbuj nasz prosty przepis. I chociaż Robert Makłowicz nie toleruje cukinii w leczo, o czym informowaliśmy w tym materiale: Makłowicz nie toleruje ani grama cukinii i pieczarek. Jego zdaniem Polacy notorycznie profanują to danie, nam zasmakowało!

Zrób leczo z cukinii, a teściowa poprosi o przepis!

Przepis na leczo nie jest skomplikowany, a jego docelowy smak zależy tak naprawdę od upodobań i użytych składników. Jeśli jednak szukasz łatwych i intuicyjnych rozwiązań, nasze wskazówki pomogą ci przyrządzić popisowe danie. Pamiętaj jednak, aby cukinii nie dodawać tuż na samym początku. Zbyt długie gotowanie sprawia, że warzywo szybko miękkie i się rozpada. Wówczas konsystencja staje się dość brejowata, przez co leczo traci smak i wygląd. Ważne jest także to aby nie obierać cukinii ze skóry. Dzięki temu potrawa będzie kolorowa i lekko chrupiąca.

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości,
  • laska kiełbasy,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • 2 pomidory malinowe,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 łyżeczki oregano,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz.

Jeżeli chcesz zrobić leczo w wersji wegetariańskiej, z powodzeniem możesz zrezygnować z kiełbasy. W takim wypadku składniki podsmażane są z dodatkiem oleju roślinnego. Niektórzy lubią także smak pieczarek zatem dobór składników to kwestia mocno indywidualna. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na leczo z cukinii. Sposób przygotowania

  1. Kiełbasę posiekaj w kostkę. Wrzuć do garnka i podsmażaj na małym ogniu.
  2. W tym czasie obierz cebulę i pokrój w piórka.
  3. Umyj papryki, posiekaj w kolorowe słupki.
  4. Kiedy mięso nabierze rumieńców, wrzuć cebulę i wymieszaj. Smaż, aż będzie lekko złocista.
  5. Wlej szklankę wody. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 10 minut bez przykrycia.
  6. Następnie dodaj paprykę. 
  7. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój w drobne kawałki i przełóż do leczo. Przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Gotuj przez 10 minut.
  8. Cukinię opłucz i posiekaj w dużą kostkę. Wrzuć do potrawy, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
  9. Tak przyrządzone leczo z cukinii podawaj z chlebem, ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Więcej o: