Jajecznica z kurkami, czyli kremowe śniadanie mistrzów. Poza grzybami ważne są też te szczegóły

Śniadanie to najważniejszy posiłek, który poza zastrzykiem energii jest przede wszystkim przyjemnością, szczególnie gdy na talerzu króluje jajecznica z kurkami. Sezonowy rarytas, na który czekamy cały rok trzeba jednak odpowiednio przygotować i dobrać najlepsze dodatki. Kluczowy jest nabiał, zielenina i dorodne grzyby.

Nie ma nic lepszego niż jajecznica z kurkami na śniadanie. Kremowa, delikatna i hojnie wypełniona darami lasy co sezon podbija serca nie tylko zagorzałych fanów grzybów, ale także nowicjuszy w tej dziedzinie. Przepis to bułka z masłem jednak niezbędna jest tu dbałość o szczegóły. 

Jajecznica z kurkami - śniadaniowy rarytas tego lata

Wiele osób budzi się z dylematem czy zjeść śniadanie na słodko, czy na słono. O tej porze roku odpowiedź jest prosta - jak wytrawne to tylko jajecznica z kurkami! Sezonowe grzyby już okupują bazary i warzywniaki, a ci który decydują się na wędrówkę po lesie, mogą je znaleźć w wielu miejscach. Jeśli posiadamy już te dorodne skarby lasu nie ma się co dłużej zastanawiać - klasyka, czyli jajecznica to najlepsze danie, które można przygotować z ich udziałem. 

Jajecznica z kurkami to dla niektórych pestka - przecież co roku gości w wielu polskich domach. Dla nowicjuszy w tej kwestii i osób, które dążą do śniadaniowej perfekcji, polecamy nieco zwolnić i skupić się na szczegółach, które gwarantują kremowy, delikatny efekt. Kluczem do sukcesu jest m.in. masło, spora porcja zieleniny i cierpliwe mieszanie na patelni. 

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Przepis na bajecznie kremową jajecznicę z kurkami

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • 400 g kurek, 
  • masło, 
  • świeża zielenina: koperek lub szczypior, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów z piachu, runa i gleby. Następnie przełóż kurki do miski, posyp solą i zalej gorącą wodą - w ten sposób pozbędziesz się niechcianej goryczy i drobnych zanieczyszczeń. 
  2. Kurki pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie osusz. 
  3. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć grzyby i podsmażaj je bez przykrycia około 10 minut. Po tym czasie wlej wcześniej rozmącone jajka. Całość szybko zamieszaj, zmniejsz moc palnika i zacznij powoli mieszać. 
  4. Mieszaj cały czas - to sekret idealnie kremowej jajecznicy! 
  5. Gdy całość ładnie się zacznie ścinać, dodaj sól, pieprz i zieleninę. 
  6. Przełóż na talerz i gotowe! 

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: