Te placuszki są tysiąc razy lepsze od racuchów i robi się je dużo szybciej. Wybierz odpowiednią mąkę

Placuszki jogurtowe to świetny pomysł na śniadanie, kiedy znudziły ci się już kanapki i jajecznica. Przepis jest banalny, a placuszki wychodzą puszyste i lekkie jak chmurka. Jak je zrobić? Podstawą nie jest jogurt, lecz mąka. Najlepiej, gdyby była tortowa.

Więcej przepisów na śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Placuszki jogurtowe biją na głowę zwykłe racuchy i są w przygotowaniu dużo łatwiejsze i szybsze. Możesz dodać do nich pokrojone jabłko, leśne owoce lub odrobinę miodu i w zasadzie każdego dnia możesz mieć inne śniadanie czy podwieczorek. Jednak z powodu tego, że placuszki jogurtowe robi się bez drożdży, trzeba wybrać mąkę, którą "uciągnie" proszek do pieczenia. Najlepiej wybrać miałką, a typ 450 sprawdzi się idealnie.

Placuszki jogurtowe. Lekkie i puszyste. Jak je zrobić?

Składniki:

  • ok. 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 średnie jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • do podania ulubione dodatki

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. 
  2. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, do drugiej wbij jajka, dodaj jogurt, cukier waniliowy, cukier puder i całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką. 
  3. Następnie partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj roztopione masło i odstaw miskę z ciastem na chwilę, by odpoczęło. 
  4. Na patelni rozgorzej niewielką ilość oleju i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż będą rumiane i apetyczne.

Takie placuszki świetnie będą smakowały z sezonowymi owocami, a najlepiej pasują do nich truskawki i borówki. Dodaj do tego odrobinę cukru pudru, a będą fantastyczne. 

Więcej o: