Więcej przepisów na śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placuszki jogurtowe biją na głowę zwykłe racuchy i są w przygotowaniu dużo łatwiejsze i szybsze. Możesz dodać do nich pokrojone jabłko, leśne owoce lub odrobinę miodu i w zasadzie każdego dnia możesz mieć inne śniadanie czy podwieczorek. Jednak z powodu tego, że placuszki jogurtowe robi się bez drożdży, trzeba wybrać mąkę, którą "uciągnie" proszek do pieczenia. Najlepiej wybrać miałką, a typ 450 sprawdzi się idealnie.
Placuszki jogurtowe. Lekkie i puszyste. Jak je zrobić?
Składniki:
- ok. 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 średnie jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- płaska łyżka cukru waniliowego
- do podania ulubione dodatki
Sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
- Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia, do drugiej wbij jajka, dodaj jogurt, cukier waniliowy, cukier puder i całość zmiksuj lub roztrzep trzepaczką.
- Następnie partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj roztopione masło i odstaw miskę z ciastem na chwilę, by odpoczęło.
- Na patelni rozgorzej niewielką ilość oleju i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż będą rumiane i apetyczne.
Takie placuszki świetnie będą smakowały z sezonowymi owocami, a najlepiej pasują do nich truskawki i borówki. Dodaj do tego odrobinę cukru pudru, a będą fantastyczne.