Kotleciki z cukinii, czyli lekki i wakacyjny wege obiad. To doskonała alternatywa dla mięsnych kąsków

Brakuje pomysłu na zdrowy, lekki obiad? Przepis na kotleciki z cukinii to nie lada gratka, szczególnie latem, gdy szukamy roślinnych zamienników mięsa. Zielony zastrzyk witamin gwarantowany - w składzie obowiązkowa spora porcja ziół i innych warzyw.

Tęsknisz za daniem z cukinii? Przepis na warzywne kotleciki nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale także dostarczy witamin i będzie gotowy w zaledwie kilka minut. To żaden kulinarny wyczyn, jednak diabeł tkwi w szczegółach - nie możesz pominąć zielonych dodatków i kompozycji przypraw! 

Kotleciki z cukinii to obłędna i zdrowa alternatywa dla mięsa 

Sposobów na wykorzystanie cukinii jest wiele, jednak mało który bardziej się wyróżnia. Mowa tu o soczystych, zielonych kotlecikach, które nie tylko gotowe są w mgnieniu oka, ale także smakują wybitnie. Sezonowe warzywo w tej wersji smakuje wybitnie - kluczowe są tutaj dodatki takie jak koperek, marchew i obowiązkowo cebula. Wszystko powinno mieć drobną konsystencję - tarka będzie tutaj zatem wyjątkowo potrzebna. Reszta dosłownie robi się sama! Całość później smażymy i podajemy z kremowym sosem jogurtowo-ziołowym lub kleksem śmietany. 

Ważnym szczegółem w przygotowaniu kotlecików z cukinii jest dokładne odciśnięcie warzywa z wody. Wystarczy zetrzeć ją na tarce, posolić i odłożyć na kilka minut. Brzmi banalnie, jednak dzięki temu placki mają idealną konsystencję - nie rozwalają się podczas pieczenia i nie są zbyt wilgotne, a nawet niedopieczone. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na kotleciki z cukinii, czyli letni obiad bez mięsa

Składniki: 

  • cukinia,
  • 2 małe marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 70 g bułki tartej,
  • garść siekanego szczypiorku i koperku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej roślinny do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie umyj i obierz wszystkie warzywa. 
  2. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce na grubych lub średnich oczkach. 
  3. Kolej na cebulę - drobno ją posiekaj i dodaj do warzyw. 
  4. Warzywny miks posól, dokładnie pomieszaj i odstaw na kilka minut, by składniki puściły wodę. Odlej nadmiar płynu. 
  5. Dodaj teraz posiekany zioła np. szczypior, koperek czy pietruszkę. Dopraw warzywa ziołami prowansalskimi, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba, ponownie posól. Na koniec wsyp skrobię, bułkę tartą i wbij jajka.
  6. Składniki dokładnie wymieszaj - masa powinna ładnie się połączyć. 
  7. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Placuszki z cukinii formuj w dłoniach, a następnie obtocz w bułce tartej. 
  8. Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Zielone kotleciki serwuj z sosem jogurtowym, ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o: