Tęsknisz za daniem z cukinii? Przepis na warzywne kotleciki nie tylko podbije twoje kubki smakowe, ale także dostarczy witamin i będzie gotowy w zaledwie kilka minut. To żaden kulinarny wyczyn, jednak diabeł tkwi w szczegółach - nie możesz pominąć zielonych dodatków i kompozycji przypraw!
Kotleciki z cukinii to obłędna i zdrowa alternatywa dla mięsa
Sposobów na wykorzystanie cukinii jest wiele, jednak mało który bardziej się wyróżnia. Mowa tu o soczystych, zielonych kotlecikach, które nie tylko gotowe są w mgnieniu oka, ale także smakują wybitnie. Sezonowe warzywo w tej wersji smakuje wybitnie - kluczowe są tutaj dodatki takie jak koperek, marchew i obowiązkowo cebula. Wszystko powinno mieć drobną konsystencję - tarka będzie tutaj zatem wyjątkowo potrzebna. Reszta dosłownie robi się sama! Całość później smażymy i podajemy z kremowym sosem jogurtowo-ziołowym lub kleksem śmietany.
Ważnym szczegółem w przygotowaniu kotlecików z cukinii jest dokładne odciśnięcie warzywa z wody. Wystarczy zetrzeć ją na tarce, posolić i odłożyć na kilka minut. Brzmi banalnie, jednak dzięki temu placki mają idealną konsystencję - nie rozwalają się podczas pieczenia i nie są zbyt wilgotne, a nawet niedopieczone.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na kotleciki z cukinii, czyli letni obiad bez mięsa
Składniki:
- cukinia,
- 2 małe marchewki,
- 2 ziemniaki,
- cebula,
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 70 g bułki tartej,
- garść siekanego szczypiorku i koperku,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie umyj i obierz wszystkie warzywa.
- Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce na grubych lub średnich oczkach.
- Kolej na cebulę - drobno ją posiekaj i dodaj do warzyw.
- Warzywny miks posól, dokładnie pomieszaj i odstaw na kilka minut, by składniki puściły wodę. Odlej nadmiar płynu.
- Dodaj teraz posiekany zioła np. szczypior, koperek czy pietruszkę. Dopraw warzywa ziołami prowansalskimi, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba, ponownie posól. Na koniec wsyp skrobię, bułkę tartą i wbij jajka.
- Składniki dokładnie wymieszaj - masa powinna ładnie się połączyć.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Placuszki z cukinii formuj w dłoniach, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. Zielone kotleciki serwuj z sosem jogurtowym, ziołowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.