Pierogi z truskawkami będą jeszcze pyszniejsze, gdy zastosujesz ten patent. Przyda się miska i dwie przyprawy

Pierogi z truskawkami to smak lata i przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa. Przepis na pierogi z truskawkami jest bardzo prosty - wystarczy zagnieść delikatne ciasto i nafaszerować słodkimi owocami. Jednak można sprawić, że pierogi z truskawkami będą jeszcze smaczniejsza, a pomoże w tym przyprawa, która kojarzy się raczej z jabłkami.

Więcej przepisów na dania z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić pierogi z truskawkami, żeby smakowały jak dawno temu, gdy w wakacje robiła nam je babcia? Cóż, przepis jest banalny i wydawać by się mogło, że to najprostszy letni obiad, ale zawsze można go dodatkowo podkręcić. Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi, pewnie już wiesz. Kluczem jednak są truskawki. Wcześniej warto obsypać je odrobiną cukru waniliowego i cynamonem. Będą tak pyszne, że nie oderwiesz się od talerza. 

Pierogi z truskawkami - przepis na wymarzony wakacyjny obiad

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Ponadto:

  • ok. 500 g świeżych, soczystych truskawek
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Truskawki dokładnie opłucz i oderwij szypułki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Następnie dodaj cukier waniliowy i cynamon. Całość wymieszaj i odstaw, by owoce puściły sok. 
  2. Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, następie dodaj gorącą wodę, masło i odrobinę miałkiej soli. Najpierw  mieszaj za pomocą widelca lub drewnianej łyżki, żeby się nie poparzyć, następnie energicznie zagnieć ciasto na stolnicy. 
  3. Kiedy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, uformuj z niego kulę i odłóż na chwilę do "odpoczynku" pod ściereczką. 
  4. Kiedy ciasto "odpocznie", rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką na możliwe cienki placek. Wcześniej najlepiej podzielić ciasto na kawałki - wówczas łatwiej będzie się wałkować. Z rozwałkowanego placuszka wycinaj krążki za pomocą szklanki lub kieliszka.
  5. Na środek każdego kołeczka połóż porcję truskawek z cynamonem i dokładnie zalep, by podczas gotowania farsz nie wypłynął. 
  6. Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z białym serem na słodko lub ze śmietaną.

W ten sam sposób możesz przygotować pierogi z jagodami. Jednak zawsze polecam najpierw spróbować owoców i na "surowo" ocenić ich słodkość. Zawsze lepiej dosypać trochę cukru niż przesadzić z ilością. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.