-
Haps
-
Jak przygotować
- Smakowity i rozgrzewający chłopski kociołek. Przepis sprawdzi się idealnie na ognisku z przyjaciółmi
Chłopski kociołek na ognisko to strzał w dziesiątkę. Zrobisz go w błyskawicznym tempie, a goście będą zajadać się bez końca
Lato to doskonały czas na spotkania z bliskimi, również przy ognisku. Co, jednak jeśli nie chcemy ograniczać menu do pieczonej kiełbasy? W takim wypadku świetnie sprawdzi się aromatyczny chłopski kociołek. Przepis wymaga co prawda krojenia większości składników, ale smak wynagrodzi wszelkie trudy.
Przepis na kociołek z kapustą, wołowiną i kiełbasą ucieszy wszystkich miłośników dań jednogarnkowych. W tej wersji nada się doskonale na imprezę przy ognisku. Danie to jest rozgrzewające, aromatyczne i bardzo sycące, dlatego też nada się na chłodniejsze wieczory lub kolację po całym dniu w terenie.
Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem
Składniki:
- 2 pęta ulubionej kiełbasy,
- 500 g łopatki wołowej,
- pół główki młodej kapusty,
- 2 cebule białe,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 czerwone papryki,
- 5-6 ziemniaków,
- 500 ml bulionu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- olej roślinny do smażenia,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Chłopski kociołek na ognisko. Wszystko przygotujesz w jednym naczyniu
- W garnku (lub żeliwnym garze na ognisku) rozgrzać kilka łyżek oleju. W międzyczasie kiełbasę oraz łopatkę wołową pokroić w grubą kostkę. To samo należy zrobić z cebulą. Przygotowane mięso oraz cebulę dokładnie smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy razem z mięsem i cebulą. Całość smażymy około 10 minut, kontrolując ilość oleju. Gdy będzie go zbyt mało, składniki zaczną przywierać.
- W kostkę kroimy również umytą wcześniej paprykę, a kapustę szatkujemy na cienkie paski. Dodajemy do garnka i zalewamy gorącym bulionem.
- Do gotujących się warzyw oraz mięsa dodajemy wszystkie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
- Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, a mięso ugotowane dodajemy do kociołka koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy jeśli istnieje taka potrzeba. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut.
- Zawartość chłopskiego kociołka dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki. Opcjonalnie sprawdzi się również koperek. To rozgrzewające danie będzie smakować wybitnie z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!