Chłopski kociołek na ognisko to strzał w dziesiątkę. Zrobisz go w błyskawicznym tempie, a goście będą zajadać się bez końca

Lato to doskonały czas na spotkania z bliskimi, również przy ognisku. Co, jednak jeśli nie chcemy ograniczać menu do pieczonej kiełbasy? W takim wypadku świetnie sprawdzi się aromatyczny chłopski kociołek. Przepis wymaga co prawda krojenia większości składników, ale smak wynagrodzi wszelkie trudy.

Przepis na kociołek z kapustą, wołowiną i kiełbasą ucieszy wszystkich miłośników dań jednogarnkowych. W tej wersji nada się doskonale na imprezę przy ognisku. Danie to jest rozgrzewające, aromatyczne i bardzo sycące, dlatego też nada się na chłodniejsze wieczory lub kolację po całym dniu w terenie.

Zobacz wideo Pilaw z kurczakiem

Składniki:

  • 2 pęta ulubionej kiełbasy,
  • 500 g łopatki wołowej,
  • pół główki młodej kapusty,
  • 2 cebule białe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5-6 ziemniaków,
  • 500 ml bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Chłopski kociołek na ognisko. Wszystko przygotujesz w jednym naczyniu

  1. W garnku (lub żeliwnym garze na ognisku) rozgrzać kilka łyżek oleju. W międzyczasie kiełbasę oraz łopatkę wołową pokroić w grubą kostkę. To samo należy zrobić z cebulą. Przygotowane mięso oraz cebulę dokładnie smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy razem z mięsem i cebulą. Całość smażymy około 10 minut, kontrolując ilość oleju. Gdy będzie go zbyt mało, składniki zaczną przywierać.
  3. W kostkę kroimy również umytą wcześniej paprykę, a kapustę szatkujemy na cienkie paski. Dodajemy do garnka i zalewamy gorącym bulionem.
  4. Do gotujących się warzyw oraz mięsa dodajemy wszystkie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i ostrą, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
  5. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, a mięso ugotowane dodajemy do kociołka koncentrat pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy jeśli istnieje taka potrzeba. Dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut.
  6. Zawartość chłopskiego kociołka dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki. Opcjonalnie sprawdzi się również koperek. To rozgrzewające danie będzie smakować wybitnie z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!
Więcej o: