Ciocia zrobiła naleśniki na obiad. Były delikatne i jędrne i to bez głównego składnika

Jeśli chodzi o naleśniki, wszyscy doskonale wiemy, że to danie jest idealne o każdej porze roku, o każdej porze dnia i na każdą okazję. Moja ciocia jednak postanowiła poszaleć i zrobiła naleśniki, których nigdy w życiu nie jadłam. Były jędrne, delikatne i przepyszne, ale nie było w nich najważniejszego składnika.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Naleśniki to jeden z najprostszych przepisów i każda pani i pan domu ma na nie swój własny, wypróbowany sposób. Już wiele razy zdradzałam wam przepisy mojej cioci z Bełchatowa, ale dziś chyba przeszła samą siebie. Postanowiła zrobić naleśniki na obiad, ale z racji tego, że z powodu diety nie może jeść glutenu, nie użyła mąki pszennej i dodała mleko bez laktozy. Wyszły delikatne, jędrne i chyba lepsze, niż na zwykłej mące. 

Najpyszniejsze naleśniki, jakie jadłam. Ciocia Ala nie dodała głównego składnika

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mleka (ciocia użyła mleka bez laktozy, ale "normalne" mleko także się sprawdzi)
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Do miski wsyp mąkę owsianą i dodaj odrobinę soli. Jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko, wystarczy szczypta, jeśli jednak planujesz naleśniki w wersji wytrawnej, dodaj łaską łyżeczkę. 
  3. Dodaj mleko i Woltę gazowaną, wbij jajka i zmiksuj na mocnym obrotach. Kiedy składniki się już połączą, dodaj roztopione masło.
  4. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by "odpoczęło". Następnie przygotuj patelnię i lekko natłuść ją olejem lub masłem klarowanym. 
  5. Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je po całej powierzchni. 
  6. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż staną się złote. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, by twoje naleśniki były jeszcze delikatniejsze i bardziej elastyczne, połowę mleka zamień na maślankę. Ten trik polecam szczególnie do krokietów lub faszerowanych i zapiekanych naleśników. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.