Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to jeden z najprostszych przepisów i każda pani i pan domu ma na nie swój własny, wypróbowany sposób. Już wiele razy zdradzałam wam przepisy mojej cioci z Bełchatowa, ale dziś chyba przeszła samą siebie. Postanowiła zrobić naleśniki na obiad, ale z racji tego, że z powodu diety nie może jeść glutenu, nie użyła mąki pszennej i dodała mleko bez laktozy. Wyszły delikatne, jędrne i chyba lepsze, niż na zwykłej mące.
Najpyszniejsze naleśniki, jakie jadłam. Ciocia Ala nie dodała głównego składnika
Składniki:
- 2 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mleka (ciocia użyła mleka bez laktozy, ale "normalne" mleko także się sprawdzi)
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wsyp mąkę owsianą i dodaj odrobinę soli. Jeśli chcesz zjeść naleśniki na słodko, wystarczy szczypta, jeśli jednak planujesz naleśniki w wersji wytrawnej, dodaj łaską łyżeczkę.
- Dodaj mleko i Woltę gazowaną, wbij jajka i zmiksuj na mocnym obrotach. Kiedy składniki się już połączą, dodaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by "odpoczęło". Następnie przygotuj patelnię i lekko natłuść ją olejem lub masłem klarowanym.
- Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki i wykonując okrężny ruch, rozprowadź je po całej powierzchni.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż staną się złote. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by twoje naleśniki były jeszcze delikatniejsze i bardziej elastyczne, połowę mleka zamień na maślankę. Ten trik polecam szczególnie do krokietów lub faszerowanych i zapiekanych naleśników.