Syrop z kwiatów lipy pomaga jesienią i zimą zwalczyć przeziębienie. Kiedy tylko czuję, że zaczyna łamać mnie w kościach, wlewam go do ciepłej wody lub herbaty i wypijam tuż przed snem. Niedawno, podczas pobytu u babci, zebrałam świeże kwiaty i już planuję, co z nimi zrobię.
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kwiat lipy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie i napotnie oraz pomaga zbić gorączkę. Dlatego każdego lata z części zebranego kwiatostanu przyrządzam syrop z lipy, a resztę suszę i przygotowuję domowe napary. W formie herbatki lipa działa uspokajająco i pomaga zasnąć po trudnym dniu bez żadnych skutków ubocznych. Dziś zaprezentuję wam przepis babci na syrop z lipy, który robimy wspólnie od lat. Jeśli chodzi o proporcje, to u nas zawsze jest "na oko", ale postaram się przybliżyć określone wartości.
Składniki:
Po zerwaniu kwiatów siadamy i dokładnie przebieramy każdy z nich. Zdarza się, że tego typu drzewa są dość wrażliwe na zmiany pogodowe. Dlatego jeśli zobaczysz, że na listkach pojawił się lekko czerwony nalot, oderwij je i wyrzuć, a pozostaw wyłącznie drobne kwiatki. Ponadto na kwiatostanach często siedzą niewielkie czarne robaczki. Strzepując je, pozbawiasz się dużej części cennego pyłku. Lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie kwiatów na całą noc w osobnym pomieszczeniu. Rozłóż je na tacy, a rano nie będzie w nich żadnego owada. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.