Wczoraj zbierałam kwiaty, dziś robię syrop z lipy. Przepis autorski na naturalne lekarstwo

Wiesz, jak zrobić syrop z lipy? Przepis na domowy i naturalny lek to remedium na jesienne przeziębienia. Już teraz drzewa uginają się od kwiatów, dlatego nie zwlekaj i zbierz pachnący składnik. Poszukaj takich okazów, które rosną z dala od dróg i zanieczyszczeń.
Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Syrop z kwiatów lipy pomaga jesienią i zimą zwalczyć przeziębienie. Kiedy tylko czuję, że zaczyna łamać mnie w kościach, wlewam go do ciepłej wody lub herbaty i wypijam tuż przed snem. Niedawno, podczas pobytu u babci, zebrałam świeże kwiaty i już planuję, co z nimi zrobię.

Syrop z lipy. Przepis babci na jesienne dolegliwości

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kwiat lipy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie i napotnie oraz pomaga zbić gorączkę. Dlatego każdego lata z części zebranego kwiatostanu przyrządzam syrop z lipy, a resztę suszę i przygotowuję domowe napary. W formie herbatki lipa działa uspokajająco i pomaga zasnąć po trudnym dniu bez żadnych skutków ubocznych. Dziś zaprezentuję wam przepis babci na syrop z lipy, który robimy wspólnie od lat. Jeśli chodzi o proporcje, to u nas zawsze jest "na oko", ale postaram się przybliżyć określone wartości.

Składniki:

  • 200 g kwiatów lipy,
  • litr wody,
  • kilogram cukru,
  • sok z dwóch cytryn.

Po zerwaniu kwiatów siadamy i dokładnie przebieramy każdy z nich. Zdarza się, że tego typu drzewa są dość wrażliwe na zmiany pogodowe. Dlatego jeśli zobaczysz, że na listkach pojawił się lekko czerwony nalot, oderwij je i wyrzuć, a pozostaw wyłącznie drobne kwiatki. Ponadto na kwiatostanach często siedzą niewielkie czarne robaczki. Strzepując je, pozbawiasz się dużej części cennego pyłku. Lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie kwiatów na całą noc w osobnym pomieszczeniu. Rozłóż je na tacy, a rano nie będzie w nich żadnego owada. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Syrop z kwiatów lipy. Przepis krok po kroku

  1. Do wysokiego garnka wlej wodę i dodaj cukier. Wymieszaj i zagotuj.
  2. Wlej wyciśnięty sok z cytryny. Do wrzątku wrzuć kwiaty lipy i dociśnij je innym naczyniem, aby całe zanurzyły się w syropie. Wyłącz palnik.
  3. Odstaw syrop na dwa dni, ale nie chowaj go w lodówce.
  4. Po tym czasie odcedź zawartość naczynia, aby uzyskać klarowny syrop.
  5. Przelej do umytych i wyparzonych buteleczek lub słoiczków. Zakręć szczelnie.
  6. Do garnka wlej wodę. Włóż słoiczki i zagotuj. Pasteryzuj 15 minut.
  7. Dzięki temu możesz je przechowywać aż do wiosny.
Więcej o: