Szukasz przepisu na ciasto z jagodami? Zrobisz je w kilku prostych krokach, a efekt zaskoczy każdego, kto je spróbuje. Podajemy recepturę na przepyszny deser, który będzie idealny w letnie dni. Te składniki będą niezbędne.
Fot. PAWEL KISZKIEL / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Nadszedł sezon na jagody, dlatego przedstawiamy przepis na doskonały deser, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Będzie wspaniałą słodką przekąską w gorące lipcowe dni. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne - wystarczy zmiksować składniki, upiec ciasto i udekorować je kremem i owocami.
REKLAMA
Zobacz wideo
Biszkoptowe ciasto z jagodami. Te składniki sprawią, że wyjdzie lekkie i puszyste
Do ozdobienia ciasta z jagodami, oprócz owoców przydadzą się śmietanka kremówka oraz serek maskarpone. Tego rodzaju krem będzie miał wyjątkowo puszystą konsystencję.
Ciasto z jagodami przygotujesz w kilku prostych krokach
Przygotowanie:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miski. Umyj dokładnie jagody i osusz je na sitku.
Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę, olej, ocet, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj całość na małych obrotach, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Przygotuj formę do pieczenia i przelej do niej przygotowaną wcześniej masę. Wierzch ciasta posyp jagodami.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piecz przez około czterdzieści minut.
W międzyczasie przygotuj składniki na krem. Zmiksuj je na dużych obrotach na gęstą masę.
Wyłóż krem na gotowe, przestudzone ciasto i posyp je dodatkowo jagodami.
Gotowe ciasto biszkoptowe z kremem przed podaniem najlepiej jest wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. W podobny sposób można przyrządzić ciasta z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami albo z malinami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl