Tak przygotujesz pyszne ciasto z jagodami. Udekoruj je tymi składnikami, a wszyscy będą błagać o dokładkę

Szukasz przepisu na ciasto z jagodami? Zrobisz je w kilku prostych krokach, a efekt zaskoczy każdego, kto je spróbuje. Podajemy recepturę na przepyszny deser, który będzie idealny w letnie dni. Te składniki będą niezbędne.

Nadszedł sezon na jagody, dlatego przedstawiamy przepis na doskonały deser, który sprawdzi się w różnych okolicznościach. Będzie wspaniałą słodką przekąską w gorące lipcowe dni. Jego przygotowanie nie jest bardzo trudne - wystarczy zmiksować składniki, upiec ciasto i udekorować je kremem i owocami.  

Zobacz wideo

Biszkoptowe ciasto z jagodami. Te składniki sprawią, że wyjdzie lekkie i puszyste

Do ozdobienia ciasta z jagodami, oprócz owoców przydadzą się śmietanka kremówka oraz serek maskarpone. Tego rodzaju krem będzie miał wyjątkowo puszystą konsystencję.

Składniki:

  • pół szklanki mąki,
  • cztery jajka,
  • dwie trzecie szklanki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • trzy łyżki oleju,
  • dwie łyżki wody,
  • łyżka octu,
  • szklanka jagód.

Na krem:

  • 250 g śmietanki kremówki,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 40 g cukru pudru.

Ciasto z jagodami przygotujesz w kilku prostych krokach

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do większej miski. Umyj dokładnie jagody i osusz je na sitku.
  2. Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę, olej, ocet, a następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuj całość na małych obrotach, aż powstanie jednolita, gładka masa.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i przelej do niej przygotowaną wcześniej masę. Wierzch ciasta posyp jagodami.
  4. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st. C z termoobiegiem i piecz przez około czterdzieści minut.
  5. W międzyczasie przygotuj składniki na krem. Zmiksuj je na dużych obrotach na gęstą masę.
  6. Wyłóż krem na gotowe, przestudzone ciasto i posyp je dodatkowo jagodami. 

Gotowe ciasto biszkoptowe z kremem przed podaniem najlepiej jest wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. W podobny sposób można przyrządzić ciasta z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami albo z malinami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: