Racuchy siostry Anieli wręcz rozpływają się w ustach. Z tego przepisu wyjdą lepsze niż spod ręki babci

Racuchy to smak dzieciństwa, który przywołuje w nas miłe wspomnienia. To danie idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad. Najlepiej smakuje z sezonowymi owocami, których o tej porze roku nie brakuje. Siostra Aniela pokazała, jak je zrobić, aby wyszły miękkie i sprężyste.
Zobacz wideo

Nie ma nic lepszego od miękkich i pulchnych racuchów. To właśnie taka ich wersja jest pożądana przez każdego. Niestety nie zawsze takie wychodzą. Aby twoje placki zawsze były aromatyczne i aksamitne, wykorzystaj ten przepis. Siostra Aniela, która znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła, w programie "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządza słodkie racuchy, które rozpływają się w ustach. Jej trik to włożenie ciasta do nagrzanego piekarnika. Dzięki temu masa będzie bardziej elastyczna i sprężysta.

Przepis na racuchy siostry Anieli

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szklanka mleka,
  • 2 duże jabłka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju do ciasta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się rozczynem z drożdży. Do większej miski pokrusz świeże drożdże, dodaj do nich cukier oraz wcześniej podgrzane mleko. Pamiętaj jednak, by nie było za gorące. Całość energicznie wymieszaj i odstaw na około 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby lekko podrosło. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, naczynie możesz umieścić w rozgrzanym do 40°C piekarniku i chwilę potrzymać.
  2. W czasie kiedy drożdże rosną, należy umyć, obrać i pokroić w ćwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne i następnie pokrój owoce w cienkie plastry. Jeśli jednak wolisz mniejsze kawałki, możesz zetrzeć owoce na tarce, na dużych oczkach. Najlepszym wyborem będą miękkie i słodkie jabłka.
  3. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną. Następnie dodaj do niej sól oraz cukier waniliowy, a także wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj olej i wcześniej przygotowany rozczyn. Składniki mieszaj przez około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Ciasto pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu przez około 40-50 minut, aby mogło urosnąć.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zamieszaj i dodaj do niego owoce. Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim nabierane łyżką ciasto. Formuj z niego placuszki, które smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  6. Usmażone racuchy okładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał pozostałości z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.