Przepis na pierogi z jagodami i kremową śmietanką. Tak zrobisz kulinarne wspomnienie dzieciństwa

Przepis na pierogi z jagodami to prosta recepta na smutki. Dobrze wie o tym moja babcia, która chcąc poprawić mi humor, przyrządzała mi różne smakołyki. Do dziś pamiętam, jak wspólnie zbierałyśmy owoce, a później dostawałam kolejne zadania. Wszystko po to, by się rozchmurzyć i cieszyć się smakiem.
Zobacz wideo

Przepisy babci do dziś przywołują wyłącznie dobre wspomnienia. Spędzając z nią niemal każdą wolną chwilę, miałam szansę jeść najlepsze rzeczy na świecie. Pierogi z jagodami są przykładem tego, jak szybko poprawiał mi się humor na myśl o pałaszowaniu domowego przysmaku.

Przepis na pierogi z jagodami. Śmietankę robiłam ja!

Babcie to takie magiczne istoty, które potrafią znaleźć wyjście z każdej sytuacji. Moja dodatkowo była kucharką w przedszkolu. Jej zamiłowanie do gotowania i wielkie serce sprawiało, że nieustannie przyrządzała mi różne pyszności w domowym zaciszu. Przepis na pierogi z jagodami był jednym ze sposobów na pozbycie się chandry i różnych smutków.

Najpierw wyruszałyśmy na spacer do lasu. Opowiadała po drodze różne zabawne historie, a potem wracałyśmy z kubeczkami pełnymi jagód. Po powrocie ja zajmowałam się zabawą, a ona zabierała się za lepienie pierogów. Niezmiennie jednak zawsze dostawałam jedno zadanie. Do ugotowanych pierogów robiłam śmietankę, a później wspólnie zajadałyśmy się na podwórku. Dziś kiedy chcę przywołać tamte chwile, przyrządzam pierogi z jagodami z jej przepisu. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki na ciasto:

  • kg mąki pszennej typu 500,
  • 2 żółtka,
  • gorąca woda,
  • sól.

Dodatki:

  • litr jagód,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml kwaśnej śmietany.

Pierogi z jagodami. Przepis babci najlepszej na świecie

  1. Jagody delikatnie opłukać na durszlaku. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przełożyć do miski i wsypać dwie łyżki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać.
  3. Przygotować ciasto na pierogi z jagodami.
  4. Na stolnicę wysypać mąkę i uformować kopczyk.
  5. W środku zrobić dziurkę wbić żółtka i dodać sól. Wymieszać.
  6. Małym strumieniem wlewać gorącą wodę. Zagniatać ciasto do połączenia składników.
  7. Wyrabiać ciasto na pierogi przez kilka minut, aż będzie jednolite i mięciutkie. Podzielić na dwie części.
  8. Jedną owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło. 
  9. Drugą rozwałkować na cienki owalny placek. 
  10. Za pomocą szklanki wykroić kółka. Do każdego z nich włożyć łyżeczkę jagód. 
  11. Zakleić łącząc brzegi. Gotowe pierogi układać na czystej ściereczce oprószonej mąką. Przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie obeschły.
  12. W wysokim garnku zagotować trzy litry wody. Posolić dwiema łyżkami soli.
  13. Do wrzątku wrzucić pierwszą partię pierogów z jagodami. Zamieszać drewnianą łyżką.
  14. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować trzy minuty. 
  15. Wyjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na durszlak. 
  16. Położyć na talerz. 
  17. Przygotować śmietankę.
  18. Do kwaśnej śmietany wsypać dwie łyżki cukru i ubijać trzepaczką, aż się rozpuści.
  19. Polać pierogi i gotowe.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.