Przepisy babci do dziś przywołują wyłącznie dobre wspomnienia. Spędzając z nią niemal każdą wolną chwilę, miałam szansę jeść najlepsze rzeczy na świecie. Pierogi z jagodami są przykładem tego, jak szybko poprawiał mi się humor na myśl o pałaszowaniu domowego przysmaku.
Przepis na pierogi z jagodami. Śmietankę robiłam ja!
Babcie to takie magiczne istoty, które potrafią znaleźć wyjście z każdej sytuacji. Moja dodatkowo była kucharką w przedszkolu. Jej zamiłowanie do gotowania i wielkie serce sprawiało, że nieustannie przyrządzała mi różne pyszności w domowym zaciszu. Przepis na pierogi z jagodami był jednym ze sposobów na pozbycie się chandry i różnych smutków.
Najpierw wyruszałyśmy na spacer do lasu. Opowiadała po drodze różne zabawne historie, a potem wracałyśmy z kubeczkami pełnymi jagód. Po powrocie ja zajmowałam się zabawą, a ona zabierała się za lepienie pierogów. Niezmiennie jednak zawsze dostawałam jedno zadanie. Do ugotowanych pierogów robiłam śmietankę, a później wspólnie zajadałyśmy się na podwórku. Dziś kiedy chcę przywołać tamte chwile, przyrządzam pierogi z jagodami z jej przepisu. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na ciasto:
- kg mąki pszennej typu 500,
- 2 żółtka,
- gorąca woda,
- sól.
Dodatki:
- litr jagód,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 500 ml kwaśnej śmietany.
Pierogi z jagodami. Przepis babci najlepszej na świecie
- Jagody delikatnie opłukać na durszlaku. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przełożyć do miski i wsypać dwie łyżki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać.
- Przygotować ciasto na pierogi z jagodami.
- Na stolnicę wysypać mąkę i uformować kopczyk.
- W środku zrobić dziurkę wbić żółtka i dodać sól. Wymieszać.
- Małym strumieniem wlewać gorącą wodę. Zagniatać ciasto do połączenia składników.
- Wyrabiać ciasto na pierogi przez kilka minut, aż będzie jednolite i mięciutkie. Podzielić na dwie części.
- Jedną owinąć folią spożywczą, aby nie wyschło.
- Drugą rozwałkować na cienki owalny placek.
- Za pomocą szklanki wykroić kółka. Do każdego z nich włożyć łyżeczkę jagód.
- Zakleić łącząc brzegi. Gotowe pierogi układać na czystej ściereczce oprószonej mąką. Przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie obeschły.
- W wysokim garnku zagotować trzy litry wody. Posolić dwiema łyżkami soli.
- Do wrzątku wrzucić pierwszą partię pierogów z jagodami. Zamieszać drewnianą łyżką.
- Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować trzy minuty.
- Wyjąć delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na durszlak.
- Położyć na talerz.
- Przygotować śmietankę.
- Do kwaśnej śmietany wsypać dwie łyżki cukru i ubijać trzepaczką, aż się rozpuści.
- Polać pierogi i gotowe.