Najlepszy przepis na lane kluski. Wyjdą nieziemsko delikatne i znikną z talerzy w mgnieniu oka

Podajemy przepis na lane kluski, dzięki któremu będzie można przyrządzić pyszne, tradycyjne danie o fenomenalnym smaku. Ich delikatna struktura i smak sprawiają, że znikają one z talerzy w mgnieniu oka. Do przygotowania klusek wystarczą trzy składniki.

Lane kluski to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia skomplikowanych składników ani trudnych technik kulinarnych. Do ich przygotowania wystarczy mąka, jajka, sól i woda. Nie dość, że są łatwe w przyrządzeniu i smakują rewelacyjnie, to jeszcze są niezwykle sycące. Ich miękka i puszysta konsystencja doskonale komponuje się z aromatycznym rosołem. To danie jest idealne w chłodne, deszczowe dni. 

Zobacz wideo

Przepis na lane kluski do rosołu. Wystarczą dwa składniki i przyprawy

Lane kluski są niejako symbolem tradycyjnego, rodzinnego obiadu, dlatego wiele osób ma do nich sentyment. Do przyrządzenia lanych klusek na rosole będą potrzebne jedynie jajka, mąka pszenna oraz sól i pieprz. Tyle wystarczy do przyrządzenia tej tradycyjnej potrawy. Warto dodać, że lane kluski można również ugotować na wodzie albo na mleku. Lane kluski można też podawać jako dodatek do różnych potraw mięsnych.

Składniki:

  • litr rosołu,
  • dwa jajka,
  • cztery łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Lane kluski są banalnie proste w przygotowaniu. Zrobisz je w kilka chwil

Przygotowanie:

  1. Przesiej do miski mąkę pszenną, dodaj do niej dwa jajka. Wymieszaj całość na gładką, jednolitą masę. Ciasto na kluski powinno mieć nieco bardziej gęstą konsystencję od ciasta do naleśników.
  2. Zagotuj w garnku rosół. Przygotowane wcześniej ciasto wlewaj ostrożnie i powoli na gotujący się płyn. Ważne, aby nie wlać całego ciasta na raz, ale przelewać je do garnka wąskim strumieniem.
  3. Kluski powinny gotować się przez około dwie minuty. 

To proste, a zarazem wyjątkowo smaczne danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA