Lane kluski to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga użycia skomplikowanych składników ani trudnych technik kulinarnych. Do ich przygotowania wystarczy mąka, jajka, sól i woda. Nie dość, że są łatwe w przyrządzeniu i smakują rewelacyjnie, to jeszcze są niezwykle sycące. Ich miękka i puszysta konsystencja doskonale komponuje się z aromatycznym rosołem. To danie jest idealne w chłodne, deszczowe dni.
Lane kluski są niejako symbolem tradycyjnego, rodzinnego obiadu, dlatego wiele osób ma do nich sentyment. Do przyrządzenia lanych klusek na rosole będą potrzebne jedynie jajka, mąka pszenna oraz sól i pieprz. Tyle wystarczy do przyrządzenia tej tradycyjnej potrawy. Warto dodać, że lane kluski można również ugotować na wodzie albo na mleku. Lane kluski można też podawać jako dodatek do różnych potraw mięsnych.
Składniki:
Przygotowanie:
To proste, a zarazem wyjątkowo smaczne danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.