Zapomnisz o małosolnych, gdy spróbujesz tych ogórków. Smakiem nic im nie dorówna

Lato bogate jest w dojrzałe warzywa i owoce. Ogórki są jednymi z najpopularniejszych warzyw, z których robimy weki na okres jesienno-zimowy. Można je przyrządzić w różnoraki sposób w zależności od przepisu i tradycji. Jednak ogórki z tej receptury zrobią na każdym wrażenie. To nie byle co, a przysmak, o którym trudno zapomnieć.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Sezon na ogórki w pełni. Na stoiskach sklepowych i na targach można się w nie obkupić. Co jednak zrobić z dojrzałymi i soczystymi warzywami? Wiele osób zapewne zdecyduje się na zamknięcie ich smaku w słoikach. Jest to oczywiście bardzo dobry ruch. Aby jak najlepiej wykorzystać zapasy, zapewne większość użyje przepisu, który zna od lat. Okazuje się jednak, że istnieją przepisy na dużo lepsze przetwory niż powszechnie znane małosolne i zwykłe kiszonki. Ta receptura, którą przedstawiamy, uwzględnia wachlarz różnych warzyw i aromatyczne przyprawy. Warto ją przetestować, bo ogórki wychodzą pierwsza klasa.

Przepis na ogórki po amerykańsku

Składniki:

  • 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • duża cebula,
  • 5 szklanek wody,
  • 3/4 szklanki soli.
  • Składniki na zalewę
  • 3 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 1 łyżka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się słoikami. Naczynia przemyj, wyparz i odstaw do przesuszenia. Upewnij się także, że masz do nich odpowiednie zakrętki.
  2. Teraz czas na przygotowanie warzyw. Ogórki dokładnie umyj. Jeśli będzie taka potrzeba, możesz do tego użyć szczoteczki. Następnie podziel je na ćwiartki.
  3. Obie papryki przemyj, podziel na mniejsze części i usuń z nich gniazda nasienne. Kolejnym krokiem jest podzielenie ich na paseczki. Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w cienkie piórka. Wszystkie warzywa umieść w dużym garnku.
  4. Do osobnego naczynia wlej wodę wraz z solą. Zagotuj na średnim ogniu, a następnie przygotowanym płynem zalej warzywa. Odstaw całość na około 3 godziny.
  5. Po tym czasie odcedź warzywa i ułóż je ciasno w przygotowanych słoikach. Przygotuj również zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, wsyp również ziele angielskie, cukier i curry. Dokładnie zamieszaj i doprowadź do wrzenia.
  6. Zalej nią wszystkie zapełnione słoiki. Następnie szczelnie je zakręć i zapasteryzuj.
  7. Wystudzone przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. Podawaj do obiadu lub kanapek.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.