-
Haps
-
Jak przygotować
- Bez kapusty i zawijania. Te gołąbki powalą teściową na kolana. Po spróbowaniu będzie błagać o przepis
Bez kapusty i zawijania. Te gołąbki powalą teściową na kolana. Po spróbowaniu będzie błagać o przepis
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które ma szczególne miejsce w sercach Polaków. Uwielbiamy je przygotowywać i jeść. Odchodzenie od klasycznego przepisu to nie nowość, ale my mamy niezwykłą bombę! Danie bez grama kapusty również smakuje wyśmienicie. Po spróbowaniu już nigdy nie zrobisz ich klasycznej wersji.
Jak wiadomo, tradycyjne gołąbki robione są z kapusty, mięsa mielonego i ryżu. Jednak często możemy się spotkać z tym, że nie każdy przepada za liśćmi kapusty i odkłada je na bok, jedząc tylko farsz. Dla takich właśnie osób Mądra Babcia przygotowała swoje danie. W autorskim programie "Talerz zdrowia" podzieliła się przepisem, w którym kapustę zamieniła na cukinię, a czas przygotowania potrawy jest znacznie krótszy. To danie dedykowane jest nie tylko tym, którzy nie przepadają za kapustą. Może je zrobić również ktoś, kto nie chce spędzać wielu godzin w kuchni.
Przepis na gołąbki Mądrej Babci
Składniki:
- 2 cukinie,
- 30 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 300 g mięsa mielonego z indyka,
- duża cebula,
- 200 g ugotowanego ryżu,
- młode ziemniaki,
- 3/4 butelki passaty pomidorowej,
- oliwa z oliwek lub olej,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżki miodu,
- 100 ml śmietany 30 proc.,
- koperek.
Sposób przygotowania gołąbków:
- Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoto na oliwie z oliwek. Tak przygotowaną dodaj do połączonych ze sobą mięs.
- Następnie wcześniej ugotowany ryż wymieszaj z mięsem i cebulką. Dopraw pieprzem i solą według uznania.
- Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej użyj do tego rąk, a składniki na pewno się wymieszają.
- Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek, aby nic do niego nie przywarło.
- Cukinię umyj i pokrój na grubsze plastry. Przy wyborze warzywa, zdecyduj się na szersze okazy.
- Pokrojoną cukinię połóż na dłoni i na wierzch warzywa ułóż masę z mięsa. Następnie na mięso połóż kolejny plaster cukinii i powtórz czynność aż do wyczerpania produktów.
- Takie cukiniowe wieżyczki przenieś do naczynia żaroodpornego i układaj je do momentu, aż zapełnisz nimi całość.
- Przygotuj sos. Do passaty pomidorowej dodaj sól, pieprz, miód, a także śmietankę. Całość wymieszaj, a następnie polej nim gołąbki ułożone w naczyniu.
- Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw do niego naczynie na 30 minut, bez przykrycia.
- Młode ziemniaczki umyj i nastaw do gotowania, koperek posiekaj.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj łyżkę masła, posiekany koper oraz szczyptę soli, wymieszaj.
- Upieczone gołąbki podawaj w towarzystwie kartofli i sosu pomidorowego.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl