Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników

Domowy serek topiony to dla wielu powrót do smaków z dzieciństwa. Nasze mamy smarowały nim kanapki do szkoły, ale nie tylko. Czasem jedliśmy go na ciepło z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić domowy serek topiony.

Domowy serek topiony z kminkiem - jak zrobić serek topiony domowym sposobem? 

Zastanawiasz się, jak zrobić serek topiony domowym sposobem? Domowy serek topiony z kminkiem jest ceniony głównie za intensywny zapach i smak. To znakomite smarowidło do ciepłego i świeżo upieczonego chleba. Przejdźmy do przepisu.

Przepis na domowy serek topiony z kminkiem:

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 3 żółtka
  • sól - wedle uznania
  • kminek - do smaku
  • połowa twarożku śmietankowego

Wykonanie:

  1. Przesyp kminek do szklanki.
  2. Następnie zalej go wrzątkiem.
  3. Później odstaw go na 60 minut.
  4. Przełóż twaróg do miski.
  5. Dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj i rozgnieć.
  6. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  7. Weź patelnię i rozpuść masło.
  8. Przełóż ser i ogrzej.
  9. Mieszaj cały czas, aż się rozpuści.
  10. Kminek przecedź i dodaj. Wymieszaj
  11. Kiedy ser się rozpuści - dodaj żółtka. Wymieszaj dokładnie.
  12. Delikatnie podgrzej i wymieszaj.

Serek topiony domowy - przepis na serek, który zaskoczy Twoje dzieciaki. Wakacyjne kanapki znikną w mgnieniu oka

Serek topiony domowy przygotowany na parze? To naprawdę proste! Przekonajcie się o tym sami. Sprawdzony przepis znajdziecie poniżej. 

Domowy serek topiony - przepis

Składniki:

  • kilogram twarogu
  • 1 jajo
  • pół kostki masła
  • sól oraz kminek - do smaku
  • 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:

  1. Twaróg przełóż do miski.
  2. Rozgnieć go dokładnie.
  3. Dodaj sól i kminek do smaku.
  4. Tak przygotowany twaróg odstaw na około 120 minut.
  5. Następnie umieść miskę z twarogiem na garnku z gotującą się wodą. Dołóż masło.
  6. Wszystko wymieszaj.
  7. Gdy twaróg się rozpuści, dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
  8. Weź miskę. Przepłucz ją zimną wodą. Przelej przygotowany serek. Odstaw do wystudzenia.

Serek topiony domowej roboty - smażony na patelni z dodatkiem czarnuszki. Serek o charakterystycznym zapachu

Serek topiony domowej roboty to świetny dodatek śniadaniowy. Przepis można dowolnie modyfikować. Ciekawym zabiegiem kulinarnym jest dodanie charakterystycznej czarnuszki. Przepis znajduje się poniżej.

Przepis na domowy serek topiony:

Składniki:

  • około 250 g twarogu
  • 1 żółtko jajka kurzego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki czarnuszki
  • soda oczyszczona
  • odrobina soli

Wykonanie:

  1. Przełóż twaróg do miski.
  2. Pokrusz dokładnie twaróg widelcem.
  3. Posyp delikatnie sodą. Dodaj przyprawy.
  4. Całość wymieszaj.
  5. Przełóż do naczynia i równomiernie rozprowadź.
  6. Przełóż do piekarnika z włączonym światłem (miejsce ma być ciepłe).
  7. Po około 24 godzinach wystaw go. Mieszaj do czasu, aż wszystko się rozpuści. Wieczorem ponownie przetop.
  8. Weź patelnię i rozpuść na niej masło. Włóż ser. Całość podgrzej na małym ogniu. Ważne, abyś tylko go podgrzał, a nie doprowadzał do wrzenia.

Serek topiony można wykonać na wiele sposobów. Jeżeli jesteście miłośnikami domowych produktów, to te przepisy są zdecydowanie dla Was!

Zobacz też: Zupa z młodego czosnku. Przepis Magdy Gessler i nie tylko. Dzięki niej uda Ci się zaskoczyć gości

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.