Domowy serek topiony z kminkiem - jak zrobić serek topiony domowym sposobem?
Zastanawiasz się, jak zrobić serek topiony domowym sposobem? Domowy serek topiony z kminkiem jest ceniony głównie za intensywny zapach i smak. To znakomite smarowidło do ciepłego i świeżo upieczonego chleba. Przejdźmy do przepisu.
Przepis na domowy serek topiony z kminkiem:
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 3 żółtka
- sól - wedle uznania
- kminek - do smaku
- połowa twarożku śmietankowego
Wykonanie:
- Przesyp kminek do szklanki.
- Następnie zalej go wrzątkiem.
- Później odstaw go na 60 minut.
- Przełóż twaróg do miski.
- Dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj i rozgnieć.
- Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Weź patelnię i rozpuść masło.
- Przełóż ser i ogrzej.
- Mieszaj cały czas, aż się rozpuści.
- Kminek przecedź i dodaj. Wymieszaj
- Kiedy ser się rozpuści - dodaj żółtka. Wymieszaj dokładnie.
- Delikatnie podgrzej i wymieszaj.
Serek topiony domowy - przepis na serek, który zaskoczy Twoje dzieciaki. Wakacyjne kanapki znikną w mgnieniu oka
Serek topiony domowy przygotowany na parze? To naprawdę proste! Przekonajcie się o tym sami. Sprawdzony przepis znajdziecie poniżej.
Domowy serek topiony - przepis
Składniki:
- kilogram twarogu
- 1 jajo
- pół kostki masła
- sól oraz kminek - do smaku
- 1-2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Twaróg przełóż do miski.
- Rozgnieć go dokładnie.
- Dodaj sól i kminek do smaku.
- Tak przygotowany twaróg odstaw na około 120 minut.
- Następnie umieść miskę z twarogiem na garnku z gotującą się wodą. Dołóż masło.
- Wszystko wymieszaj.
- Gdy twaróg się rozpuści, dodaj jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
- Weź miskę. Przepłucz ją zimną wodą. Przelej przygotowany serek. Odstaw do wystudzenia.
Serek topiony domowej roboty - smażony na patelni z dodatkiem czarnuszki. Serek o charakterystycznym zapachu
Serek topiony domowej roboty to świetny dodatek śniadaniowy. Przepis można dowolnie modyfikować. Ciekawym zabiegiem kulinarnym jest dodanie charakterystycznej czarnuszki. Przepis znajduje się poniżej.
Przepis na domowy serek topiony:
Składniki:
- około 250 g twarogu
- 1 żółtko jajka kurzego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki czarnuszki
- soda oczyszczona
- odrobina soli
Wykonanie:
- Przełóż twaróg do miski.
- Pokrusz dokładnie twaróg widelcem.
- Posyp delikatnie sodą. Dodaj przyprawy.
- Całość wymieszaj.
- Przełóż do naczynia i równomiernie rozprowadź.
- Przełóż do piekarnika z włączonym światłem (miejsce ma być ciepłe).
- Po około 24 godzinach wystaw go. Mieszaj do czasu, aż wszystko się rozpuści. Wieczorem ponownie przetop.
- Weź patelnię i rozpuść na niej masło. Włóż ser. Całość podgrzej na małym ogniu. Ważne, abyś tylko go podgrzał, a nie doprowadzał do wrzenia.
Serek topiony można wykonać na wiele sposobów. Jeżeli jesteście miłośnikami domowych produktów, to te przepisy są zdecydowanie dla Was!
Zobacz też: Zupa z młodego czosnku. Przepis Magdy Gessler i nie tylko. Dzięki niej uda Ci się zaskoczyć gości