-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie przepłacaj u Gessler i zrób je w domu. Jagodzianki z babcinego przepisu są lepsze niż z cukierni
Nie przepłacaj u Gessler i zrób je w domu. Jagodzianki z babcinego przepisu są lepsze niż z cukierni
Sezon na drożdżówki wypełnione świeżymi jagodami właśnie się rozpoczął. Szał w sklepach i w cukierniach nie ma końca, każdy chce dorwać chociaż jedną bułkę. Zamiast brać udział w polowaniu na ten przysmak, lepiej zrobić go w domu. Babcia zdradza przepis, który zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna
Jagodzianki opanowały każdą cukiernię. Teraz każdy chce spróbować letniego przysmaku, który najlepszy jest właśnie o tej porze roku. Jak co roku Magda Gessler również postanowiła wypuścić swoją wersję drożdżówek. Kupując jedną z nich, trzeba liczyć się z kosztami - sztuka kosztuje aż 28 zł. Dla niektórych jest to horrendalnie wysoka cena i wolą zrobić słodką bułkę samodzielnie. Aby każdy miał możliwość skosztowania tego smakołyku, przedstawiamy przepis prosto od babci. Wychodzą z niego piękne i puszyste bułeczki, a środek wypełniony jest słodkimi owocami.
Przepis na domowe jagodzianki
Składniki na rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżka drobnego cukru,
- 30 ml ciepłego mleka,
- 3 łyżki mąki pszennej.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 3 żółtka,
- 50 g rozpuszczonego masła.
Składniki na nadzienie:
- 500 g jagód,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej,
- 25 g zimnego masła,
- 25 g cukru.
Składniki dodatkowe:
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Następnie całość zalej ciepłym mlekiem i delikatnie zamieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę, ponownie zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Po tym czasie pozostałą część mąki przesiej do większej miski, dodaj cukier, żółtka i gotowy rozczyn. Całość wyrabiaj rękoma do momentu połączenia składników.
- Następnie dodaj wcześniej roztopione masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- W tym czasie zajmij się nadzieniem. Jagody przemyj pod zimną wodą i osusz je czystym ręcznikiem. Owoce przenieś do miski i dodaj do nich cukier, a także mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie zamieszaj.
- Kiedy ciasto będzie już gotowe ponownie je wyrób. Następnie podziel na 10 równych części i formuj kulki. Każdą kulkę delikatnie rozwałkuj na stolnicy, by powstał średniej grubości placek.
- Na każdym placki rozłóż przygotowany farsz jagodowy. Dokładnie zalep, by nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układaj przygotowane jagodzianki. Pamiętaj jednak o zachowaniu odstępów, w przeciwnym razie podczas pieczenia mogą się z sobą zlepić. Gotowe drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę i cukier wsyp do miski i dodaj do nich podzielone na mniejsze kawałki zimne masło. Całość dokładnie z sobą wymieszaj, tworząc nieregularne grudki. Taką kruszonką posyp wierzch bułeczek. Całość wysmaruj żółtkiem połączonym z mlekiem.
- Drożdżówki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i pozostaw je do ostygnięcia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl