Nie przepłacaj u Gessler i zrób je w domu. Jagodzianki z babcinego przepisu są lepsze niż z cukierni

Sezon na drożdżówki wypełnione świeżymi jagodami właśnie się rozpoczął. Szał w sklepach i w cukierniach nie ma końca, każdy chce dorwać chociaż jedną bułkę. Zamiast brać udział w polowaniu na ten przysmak, lepiej zrobić go w domu. Babcia zdradza przepis, który zawsze wychodzi.
Zobacz wideo Jagodzianki ze słodką kruszonką. Przekąska idealna

Jagodzianki opanowały każdą cukiernię. Teraz każdy chce spróbować letniego przysmaku, który najlepszy jest właśnie o tej porze roku. Jak co roku Magda Gessler również postanowiła wypuścić swoją wersję drożdżówek. Kupując jedną z nich, trzeba liczyć się z kosztami - sztuka kosztuje aż 28 zł. Dla niektórych jest to horrendalnie wysoka cena i wolą zrobić słodką bułkę samodzielnie. Aby każdy miał możliwość skosztowania tego smakołyku, przedstawiamy przepis prosto od babci. Wychodzą z niego piękne i puszyste bułeczki, a środek wypełniony jest słodkimi owocami.

Przepis na domowe jagodzianki

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 30 ml ciepłego mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 50 g rozpuszczonego masła.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 25 g zimnego masła,
  • 25 g cukru.

Składniki dodatkowe:

  • żółtko,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn.  Do miseczki rozkrusz drożdże i zasyp je cukrem. Następnie całość zalej ciepłym mlekiem i delikatnie zamieszaj do połączenia. Na koniec dodaj mąkę, ponownie zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  2. Po tym czasie pozostałą część mąki przesiej do większej miski, dodaj cukier, żółtka i gotowy rozczyn. Całość wyrabiaj rękoma do momentu połączenia składników.
  3. Następnie dodaj wcześniej roztopione masło i ponownie wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. W tym czasie zajmij się nadzieniem. Jagody przemyj pod zimną wodą i osusz je czystym ręcznikiem. Owoce przenieś do miski i dodaj do nich cukier, a także mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie zamieszaj.
  5. Kiedy ciasto będzie już gotowe ponownie je wyrób. Następnie podziel na 10 równych części i formuj kulki. Każdą kulkę delikatnie rozwałkuj na stolnicy, by powstał średniej grubości placek.
  6. Na każdym placki rozłóż przygotowany farsz jagodowy. Dokładnie zalep, by nic nie wypłynęło podczas pieczenia.
  7. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, układaj przygotowane jagodzianki. Pamiętaj jednak o zachowaniu odstępów, w przeciwnym razie podczas pieczenia mogą się z sobą zlepić. Gotowe drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  8. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę i cukier wsyp do miski i dodaj do nich podzielone na mniejsze kawałki zimne masło. Całość dokładnie z sobą wymieszaj, tworząc nieregularne grudki. Taką kruszonką posyp wierzch bułeczek. Całość wysmaruj żółtkiem połączonym z mlekiem.
  9. Drożdżówki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i pozostaw je do ostygnięcia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: