Ciasto z truskawkami siostry Anastazji zmiecie konkurencję ze stołu. Połączyła wszystko, co najlepsze

Ciasto z truskawkami to bezsprzecznie jeden z największych symboli lata. Kiedy na targach pojawiają się soczyste i słodkie polskie owoce, kupujemy je całymi łubiankami, a potem zastanawiamy się, jak je wykorzystać. Jest wiele fantastycznych sposobów, a jeden z nich znaleźliśmy w książce siostry Anastazji. To ciasto z truskawkami i galaretką, czyli jednocześnie najbardziej klasyczny i najsmaczniejszy letni przepis.

Więcej przepisów z truskawkami znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Siostra Anastazja to jedna z najpopularniejszych kucharek w internecie. Jej przepisy stoją w jednym szeregu z przepisami Magdy Gessler, Ewy Wachowicz czy Tomasza Strzelczyka. Zakonnica słynie z tego, że w swoich książkach podaje proste receptury na klasyczne i doskonale znane dania i desery. W jednej z publikacji, "173 specjały siostry Anastazji", podzieliła się przepisem na ciasto z truskawkami i galaretką. Wypiek ma aż trzy warstwy: biszkopt, masę oraz polewę truskawkową, ale wcale nie jest trudny do zrobienia.

Zobacz wideo

Ciasto z truskawkami siostry Anastazji

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • szklanka cukru kryształu,
  • szklanka mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • jeden cukier waniliowy.

Składniki na masę:

  • pół litra słodkiego mleka,
  • kostka masła,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • jeden cukier waniliowy,
  • cukier kryształ do smaku.

Składniki na polewę:

  • 1 litr zmiksowanych truskawek (świeżych lub mrożonych),
  • 3 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Rozdzielamy białka od żółtek, a białka ubijamy na pianę i, dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy oraz po kolei po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

Potem robimy masę budyniową. W połowie szklanki mleka roztrzepujemy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy roztrzepany budyń i gotujemy. Masło ucieramy, dodając przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.

Na koniec przygotowujemy polewę truskawkową. Truskawki podgrzewamy i rozpuszczamy w nich galaretki. Gdy będą tężeć, wykładamy je na masę budyniową. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.