Więcej przepisów z truskawkami znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Siostra Anastazja to jedna z najpopularniejszych kucharek w internecie. Jej przepisy stoją w jednym szeregu z przepisami Magdy Gessler, Ewy Wachowicz czy Tomasza Strzelczyka. Zakonnica słynie z tego, że w swoich książkach podaje proste receptury na klasyczne i doskonale znane dania i desery. W jednej z publikacji, "173 specjały siostry Anastazji", podzieliła się przepisem na ciasto z truskawkami i galaretką. Wypiek ma aż trzy warstwy: biszkopt, masę oraz polewę truskawkową, ale wcale nie jest trudny do zrobienia.
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę:
Składniki na polewę:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Rozdzielamy białka od żółtek, a białka ubijamy na pianę i, dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy oraz po kolei po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy składniki. Pieczemy biszkopt przez pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.
Potem robimy masę budyniową. W połowie szklanki mleka roztrzepujemy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy roztrzepany budyń i gotujemy. Masło ucieramy, dodając przestudzony budyń. Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt.
Na koniec przygotowujemy polewę truskawkową. Truskawki podgrzewamy i rozpuszczamy w nich galaretki. Gdy będą tężeć, wykładamy je na masę budyniową. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku.