• Link został skopiowany

Bez zbędnego zawijania, czyli gołąbki dla zabieganych. Zrobisz je w 30 minut i wystarczą na kilka dni

Gołąbki to przysmak, który zachwalany jest nawet poza granicami Polski. Ten sycący obiad jest odtwarzany od lat i dodatkowo zdobył wiele wersji smakowych. Każdy, kto zabiera się za jego przygotowanie coś do niego dodaje, dlatego możemy poznać nowe warianty. Tym razem zapomnij o zawijaniu i długim czasie przygotowania. Te gołąbki to wersja dla leniwych i zabieganych.
Gołąbki bez zawijania
Fot. Shutterstock, Ahanov Michael
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Mięso mielone połączone z ryżem i zawinięte w miękki liść kapusty. To właśnie klasyczne gołąbki, które w kuchni polskiej są od zarania dziejów. W każdym domu podawane są chociaż raz do roku. Dlaczego tak rzadko? Domyślamy się, że chodzi o ich czas przygotowania. Aby je wykonać, trzeba naprawdę wygospodarować wiele czasu, bo nie jest to takie proste. W pierwszej kolejności obgotowuje się kapustę, następnie przygotowuje farsz, a na samym końcu trzeba to wszystko z sobą połączyć. Na samą myśl o tych krokach niektórym robi się ciepło. Na szczęście istnieją metody, które pokazują, że gołąbki można zrobić znacznie szybciej. YouTuber, którego można znaleźć na platformie pod nazwą Dania Michała, zdradził przepis na szybkie gołąbki. To, co wymyślił to naprawdę mistrzostwo, a smak jest równie pyszny.

Przepis na zapiekane gołąbki

Składniki

  • 200 g białego ryżu,
  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej,
  • duża cebula,
  • 1 młoda kapusta,
  • 150 g koncentratu z pomidorów,
  • niewielka ilość wody,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się ryżem. Do garnka wlej wodę i dodaj do niej sól.  Następnie ustaw na średnim ogniu, a gdy zacznie się ugotować włóż do niej ryż. Ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy będzie odpowiednio miękki zdejmij z ognia, odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj ją na drobną kostkę. Mięso umieść w dużej misce,  dodaj do niego warzywo oraz przyprawy według uznania.
  3. Kapustę oczyść z nieczystości i wytnij z niej głąb. Następnie umieść ją w dużym garnku i zalej wodą. Naczynie postaw na średnim ogniu i od momentu wrzenia gotuj kapustę przez 20 minut. Po tym czasie oderwij liście i pozostaw je do przestudzenia.
  4. Do mniejszej miseczki przelej koncentrat pomidorowy i dodaj do niego 3 łyżki wody. Całość dokładnie wymieszaj wraz z solą i pieprzem.
  5. Do mięsnej masy dodaj ugotowany ryż. Składniki dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia.
  6. Dno naczynia żaroodpornego wyściel ugotowanymi liśćmi kapusty. Następnie polej całość połową przecieru pomidorowego.  Na górze rozłóż jedną część masy mięsnej. 
  7. Całość ponownie wysmaruj sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż kolejną warstwę kapusty. Stwórz również kolejny poziom z masy mięsnej. Ponownie polej całość sosem pomidorowym.
  8. Na górze rozłóż ostatnią warstwę kapusty i sosu. Tak przygotowane gołąbki włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: