Kompot z truskawek to przepis na letnie orzeźwienie. Wystarczy zagotować owoce i dodać kilka składników

Gdy z nieba leje się żar, nic tak nie orzeźwi, jak domowej roboty kompot z truskawek. Banalnie prosty w przygotowaniu napój to dla wielu wspomnienie beztroskich lat dzieciństwa i niezastąpiona receptura babci. Wystarczy zagotować owoce, dodać kostki lodu i gotowe!

Często najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi, dlatego latem nie ma co kombinować z wyborem napojów. Kompot z truskawek sprawdzi się doskonale, gdy potrzebujemy orzeźwienia w upalne dni. Przepis babci to klasyka, jednak można przygotować ją na kilka sposobów, a czerwone, soczyste owoce, nie muszą być samotne - dodanie kilku innych składników będzie równie imponujące. 

Kompot z truskawek, czyli przepis na letnie orzeźwienie

Sekret domowej, smacznej kuchni często tkwi w prostocie, a doskonale wiedzą o tych fani babcinych przepisów. Kompot z truskawek to czysta perfekcja, szczególnie gdy za oknem dopisują wysokie temperatury. Aby przygotować ten banalnie prosty i wybitny napój nie trzeba wiele - wystarczą dorodne owoce, woda, cukier i gotowe! 

Na truskawkach świat się jednak nie kończy, chociaż to perfekcyjna baza, która w swej prostocie jest doskonała, warto czasami nieco poeksperymentować. Inne sezonowe dobra, będą równie dobrze się komponować - idealnym przykładem jest rabarbar, świeże listki mięty czy polskie czereśnie. Jak zatem się do tego zabrać? Poniżej zdradzamy dwie receptury, które o tej porze roku zachwycą najmłodszych, ale też nieco starszych smakoszy. 

Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"

Przepis na kultowy kompot z truskawek 

Składniki: 

  • 1 kg truskawek,
  • 2 litry wody,
  • 100 g cukru,
  • 2 cytryny.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początku postaw na dorodne, świeże truskawki. To baza bez której ani rusz! 
  2. Owoce dokładnie umyj i pozbaw szypułek. Przełóż truskawki do dużego garnka. 
  3. Naczynie zalej wodą, wsyp też cukier. 
  4. Tak przygotowany garnek postaw na palniku i gotuj, aż woda zacznie bulgotać. Wówczas zmniejsz moc palnika i pozwól składnikom delikatnie "pyrkać". 
  5. Kompot gotuj przez około pięć minut. Po tym czasie wyłącz palnik i ostudź napój.
  6.  Dodaj sok z cytryny. Gotowy napój przelej do dzbanka lub karafki, dopełnij lodem i gotowe! 

Jak zrobić kompot z truskawek i rabarbaru? Przepis babci zdradza słodką tajemnicę

Składniki: 

  • 5 dużych łodyg rabarbaru,
  • 250 g truskawek,
  • 2 litry wody,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 100 g cukru. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia truskawek. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka. 
  2. Teraz kolej na rabarbar - świeże łodygi przepłucz pod zimną wodą i pozbądź się zanieczyszczeń. Pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do truskawek. 
  3. Całość zalej wodą, zasyp cukrem i postaw na palniku. 
  4. Gotuj bez przykrycia, aż woda zawrze. Później zmniejsz gaz, a następnie gotuj przez 10 minut. 
  5. Gotowy kompot należy schłodzić, przelać do dzbanka i gotowe! Świetnie sprawdzi się o każdej porze, a smak zachwyci niemal każdego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.