Często najprostsze rozwiązania okazują się tymi najlepszymi, dlatego latem nie ma co kombinować z wyborem napojów. Kompot z truskawek sprawdzi się doskonale, gdy potrzebujemy orzeźwienia w upalne dni. Przepis babci to klasyka, jednak można przygotować ją na kilka sposobów, a czerwone, soczyste owoce, nie muszą być samotne - dodanie kilku innych składników będzie równie imponujące.
Kompot z truskawek, czyli przepis na letnie orzeźwienie
Sekret domowej, smacznej kuchni często tkwi w prostocie, a doskonale wiedzą o tych fani babcinych przepisów. Kompot z truskawek to czysta perfekcja, szczególnie gdy za oknem dopisują wysokie temperatury. Aby przygotować ten banalnie prosty i wybitny napój nie trzeba wiele - wystarczą dorodne owoce, woda, cukier i gotowe!
Na truskawkach świat się jednak nie kończy, chociaż to perfekcyjna baza, która w swej prostocie jest doskonała, warto czasami nieco poeksperymentować. Inne sezonowe dobra, będą równie dobrze się komponować - idealnym przykładem jest rabarbar, świeże listki mięty czy polskie czereśnie. Jak zatem się do tego zabrać? Poniżej zdradzamy dwie receptury, które o tej porze roku zachwycą najmłodszych, ale też nieco starszych smakoszy.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Przepis na kultowy kompot z truskawek
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 2 litry wody,
- 100 g cukru,
- 2 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Na początku postaw na dorodne, świeże truskawki. To baza bez której ani rusz!
- Owoce dokładnie umyj i pozbaw szypułek. Przełóż truskawki do dużego garnka.
- Naczynie zalej wodą, wsyp też cukier.
- Tak przygotowany garnek postaw na palniku i gotuj, aż woda zacznie bulgotać. Wówczas zmniejsz moc palnika i pozwól składnikom delikatnie "pyrkać".
- Kompot gotuj przez około pięć minut. Po tym czasie wyłącz palnik i ostudź napój.
- Dodaj sok z cytryny. Gotowy napój przelej do dzbanka lub karafki, dopełnij lodem i gotowe!
Jak zrobić kompot z truskawek i rabarbaru? Przepis babci zdradza słodką tajemnicę
Składniki:
- 5 dużych łodyg rabarbaru,
- 250 g truskawek,
- 2 litry wody,
- łyżka soku z cytryny,
- 100 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od umycia truskawek. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka.
- Teraz kolej na rabarbar - świeże łodygi przepłucz pod zimną wodą i pozbądź się zanieczyszczeń. Pokrój je na mniejsze kawałki i dodaj do truskawek.
- Całość zalej wodą, zasyp cukrem i postaw na palniku.
- Gotuj bez przykrycia, aż woda zawrze. Później zmniejsz gaz, a następnie gotuj przez 10 minut.
- Gotowy kompot należy schłodzić, przelać do dzbanka i gotowe! Świetnie sprawdzi się o każdej porze, a smak zachwyci niemal każdego! Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.