Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

  • Link został skopiowany

Orzechówka - przepis na ból żołądka i nie tylko. Robię ją od lat i zawsze trzymam się tych proporcji

Już nasi praprzodkowie doskonale wiedzieli, że naturalne środki najlepiej łagodzą różne dolegliwości. Nie inaczej jest z orzechówką, którą robiły nasze prababki na ból żołądka, niestrawność i dokuczliwe zatrucia. Jak zrobić domową nalewkę z orzechów? Nie będę ukrywać - mój przepis jest najlepszy i już jedna łyżka nalewki sprawi, że żołądek przestanie dokuczać.
Orzechówka po czterech dniach maceracji
Fot. Redakcja

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Orzechówkę robił mój świętej pamięci dziadek i pamiętam, że jak miałam 6-8 lat, podsadzał mnie, żebym pomagała mu zrywać zielone orzechy z drzew. Oczywiście wtedy nie wiedziałam, po co są mu potrzebne, ale to i tak była dobra zabawa. Dziś wiem, że chodziło o przygotowanie nalewki z orzechów, która u mnie w domu stała nie w barku obok innych nalewek, ale w apteczce. Jak zrobić słynną i "pradawną" orzechówkę? Pamiętaj o tych proporcjach, ale też o tym, że czas się kończy 

Orzechówka - przepis, który łagodzi obyczaje i ból żołądka

Ja mam to szczęście, że u moich rodziców rośnie kilka starych orzechów, które każdego roku owocują. W tym roku niestety orzechów jest trochę mniej, ale na "pierwszym rzucie" udało mi się zerwać 3 kg. Pokażę jednak proporcje na 1 kilogram orzechów włoskich, nalewka z takiej ilości spokojnie wystarczy na rok. 

Składniki:

  • 1 kg zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr czystego spirytusu
  • 0,5 l czystej wódki 40 proc. 
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku)

Orzechówka - sposób wykonania:

  1. Na samym początku "załatw sobie" orzechy. Orzechy na orzechówkę najlepiej zbierać do pierwszej połowy lipca, muszą być zielone i tylko delikatnie rozwinięte w środku. 
  2. Przygotuj miejsce pracy. Ze stołu zdejmij obrus i wszystkie rzeczy, które mogą się pobrudzić. Następnie załóż gumowe rękawiczki i pokrój orzechy na mniejsze kawałki. Możesz wcześniej je opłukać, jeśli są bardzo zanieczyszczone. 
  3. Przygotuj słoiki, najlepiej jednakowej pojemności i równo rozłóż do nich pokrojone orzechy. Do każdego z nich wsyp łyżkę cukru i zalej mieszanką spirytusu i wódki. Następnie szczelnie zakręć i odłóż w ciemne miejsce na mniej więcej 3-5 tygodni. 
  4. Po tym czasie nalewka powinna zmienić kolor na ciemnobrązowy. Wtedy przecedź nalewkę przez sito i wlej do dużego słoja. Zmacerowane orzechy zasyp cukrem i dodaj wodę. Wymieszaj i odstaw na 2-3 tygodnie. 
  5. Do słoika z syropem orzechowym wlej czystą nalewkę i pozostaw na 3-4 dni, by nalewką "wzięła" od syropu trochę słodyczy. Następnie ponownie przecedź i wlej do butelki lub karafki. Pozostaw na co najmniej pół roku do dojrzewania. 

Jak nigdy nie napiszę w swoim przepisie, że coś jest pyszne, rozpływające się w ustach i genialnie delikatne. Jak to mawiał mój dziadek "orzechówka nie ma smakować, a brzucha ratować", więc niestety - smakować nie będzie fenomenalnie (chyba że ktoś lubi gorzki i cierpki smak). Jedno jest jednak pewne - żadne tabletki ani krople nie zadziałają tak dobrze, jak domowa nalewka z orzechów. 

Więcej o: