Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Orzechówkę robił mój świętej pamięci dziadek i pamiętam, że jak miałam 6-8 lat, podsadzał mnie, żebym pomagała mu zrywać zielone orzechy z drzew. Oczywiście wtedy nie wiedziałam, po co są mu potrzebne, ale to i tak była dobra zabawa. Dziś wiem, że chodziło o przygotowanie nalewki z orzechów, która u mnie w domu stała nie w barku obok innych nalewek, ale w apteczce. Jak zrobić słynną i "pradawną" orzechówkę? Pamiętaj o tych proporcjach, ale też o tym, że czas się kończy
Orzechówka - przepis, który łagodzi obyczaje i ból żołądka
Ja mam to szczęście, że u moich rodziców rośnie kilka starych orzechów, które każdego roku owocują. W tym roku niestety orzechów jest trochę mniej, ale na "pierwszym rzucie" udało mi się zerwać 3 kg. Pokażę jednak proporcje na 1 kilogram orzechów włoskich, nalewka z takiej ilości spokojnie wystarczy na rok.
Składniki:
- 1 kg zielonych orzechów włoskich
- 1 litr czystego spirytusu
- 0,5 l czystej wódki 40 proc.
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku)
Orzechówka - sposób wykonania:
- Na samym początku "załatw sobie" orzechy. Orzechy na orzechówkę najlepiej zbierać do pierwszej połowy lipca, muszą być zielone i tylko delikatnie rozwinięte w środku.
- Przygotuj miejsce pracy. Ze stołu zdejmij obrus i wszystkie rzeczy, które mogą się pobrudzić. Następnie załóż gumowe rękawiczki i pokrój orzechy na mniejsze kawałki. Możesz wcześniej je opłukać, jeśli są bardzo zanieczyszczone.
- Przygotuj słoiki, najlepiej jednakowej pojemności i równo rozłóż do nich pokrojone orzechy. Do każdego z nich wsyp łyżkę cukru i zalej mieszanką spirytusu i wódki. Następnie szczelnie zakręć i odłóż w ciemne miejsce na mniej więcej 3-5 tygodni.
- Po tym czasie nalewka powinna zmienić kolor na ciemnobrązowy. Wtedy przecedź nalewkę przez sito i wlej do dużego słoja. Zmacerowane orzechy zasyp cukrem i dodaj wodę. Wymieszaj i odstaw na 2-3 tygodnie.
- Do słoika z syropem orzechowym wlej czystą nalewkę i pozostaw na 3-4 dni, by nalewką "wzięła" od syropu trochę słodyczy. Następnie ponownie przecedź i wlej do butelki lub karafki. Pozostaw na co najmniej pół roku do dojrzewania.
Jak nigdy nie napiszę w swoim przepisie, że coś jest pyszne, rozpływające się w ustach i genialnie delikatne. Jak to mawiał mój dziadek "orzechówka nie ma smakować, a brzucha ratować", więc niestety - smakować nie będzie fenomenalnie (chyba że ktoś lubi gorzki i cierpki smak). Jedno jest jednak pewne - żadne tabletki ani krople nie zadziałają tak dobrze, jak domowa nalewka z orzechów.