Ciasto jak z wystawy sklepowej. Każdy zapyta o przepis, a swój smak zawdzięcza temu połączeniu

Lato bogate jest w pyszne i soczyste owoce, których aż żal nie wykorzystać do ciast. Aby zasmakować ich w najlepszym połączeniu, zdradzamy przepis na puszyste ciasto z truskawkami i rabarbarem. Po zrobieniu wygląda jak z drogiej cukierni. Nie żałuj tych składników, a wyjdzie pierwsza klasa.
Zobacz wideo

Lato co roku obdarowuje nas pysznymi owocami, które w tym czasie są najlepsze. Można z nich zrobić wiele ciekawych dań i deserów. Dodanie ich do ciast jest również świetnym pomysłem. Naszą propozycją jest lekki i szybki w przygotowaniu wypiek, który przypadnie do gustu każdemu. Jego głównymi składnikami są truskawki, rabarbar i budyń. Wszystko to otulone jest ciastem półkruchym. Po wypieczeniu możesz go oblać musem owocowym lub posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 opakowania budyniu waniliowego,
  • szklanka drobnego cukru,
  • kostka masła,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 5 szklanek mleka,
  • 3 jajka,
  • 300 g rabarbaru,
  • 400 g truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Przyrządzanie ciasta zacznij od przygotowania ciasta półkruchego. Do większej miski wbij jajka i wsyp cukier. Za pomocą miksera ubijaj wszystko na gęstą i puszystą pianę.
  2. Do osobnej miski przesiej obie mąki oraz proszek do pieczenia. Masło posiekaj na drobne kawałki i wrzuć do składników. Kwaśną śmietanę również umieść w misce z mąką. Dokładnie wyrób do połączenia składników i dodaj do masy jajecznej. Obie masy wymieszaj z sobą,  następnie podziel na dwie nierówne części. Jedna część powinna być znacznie większa od drugiej.
  3. Mniejszą część owiń folią spożywczą i włóż do lodówki. Drugą część ciasta rozłóż na blaszce, którą wcześniej trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Rabarbar i truskawki dokładnie oczyść, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Tak przygotowane rozłóż na cieście znajdującym się w foremce.
  5. Do rondelka wlej mleko, wsyp do niego cukier i ustaw na średnim ogniu. Gotuj całość do rozpuszczenia się cukru, cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło.
  6. Zmniejsz ogień i wsyp proszek budyniowy. Całość energicznie mieszaj, aż do powstania gęstej masy. Budyń zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego wystudzenia. Następnie polej nim rozłożone owoce.
  7. Na sam koniec całość posyp schłodzonym ciastem. Najlepiej gdy będziesz odrywać od niego kawałki lub zetrzesz go na tarce o grubych oczkach.
  8. Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut. Po wypieczeniu pozostaw wypiek do wystudzenia, a wierzch posyp cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.