Jak zrobić ketchup z cukinii? Połącz te składniki, a powstanie pyszny sos. Już nie sięgniesz po sklepowy

Ketchup z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego sosu pomidorowego. Jak go przygotować? Wystarczy zmiksować kilka składników i doprawić odpowiednimi przyprawami. Jeden składnik sprawi, że będzie miał idealnie aksamitną konsystencję.

Ketchup to popularny dodatek do różnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie kanapek, frytek, ani wędlin. Jak przygotować go samodzielnie w domu? Wystarczy użyć sezonowych warzyw, a powstanie doskonała mieszanka smaków, która podkreśli smak niejednego dania.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Ketchup z cukinii. Te przyprawy koniecznie muszą się w nim znaleźć

Co będzie potrzebne do przygotowania warzywnego sosu? Przede wszystkim niezbędne będą przyprawy takie jak sól, pieprz, curry i ostra papryka w proszku. Dodatkiem, który sprawi, że ketchup będzie idealnie gładki, jest odrobina miodu akacjowego.

Składniki:

  • dwie cukinie,
  • 250 g koncentratu pomidorowego,
  • trzy cebule,
  • trzy czerwone papryki,
  • pół szklanki octu,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • łyżeczka curry,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka miodu akacjowego.

Jak zrobić ketchup z cukinii? Wystarczy ugotować warzywa i zmiksować je z przyprawami

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. Umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w małe kawałki. Wymieszaj warzywa w garnku, zasyp je solą i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie duś całość na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  3. Kiedy warzywa wystygną, można zmiksować je na gładką, jednolitą masę. Następnie dopraw mieszankę solą, pieprzem, curry, ostrą papryką i miodem. Wmieszaj w nią koncentrat i ocet.
  4. Ponownie gotuj całość przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
  5. Przelej gotowy sos do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około kwadrans.

Ketchup z cukinii będzie doskonałym dodatkiem do różnych dań mięsnych. Sprawdzi się np. z żeberkami czy grillowaną karkówką. Będzie się idealnie komponował z pieczonymi ziemniakami i z grzankamiWięcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.