Ketchup to popularny dodatek do różnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie kanapek, frytek, ani wędlin. Jak przygotować go samodzielnie w domu? Wystarczy użyć sezonowych warzyw, a powstanie doskonała mieszanka smaków, która podkreśli smak niejednego dania.
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Ketchup z cukinii. Te przyprawy koniecznie muszą się w nim znaleźć
Co będzie potrzebne do przygotowania warzywnego sosu? Przede wszystkim niezbędne będą przyprawy takie jak sól, pieprz, curry i ostra papryka w proszku. Dodatkiem, który sprawi, że ketchup będzie idealnie gładki, jest odrobina miodu akacjowego.
Składniki:
- dwie cukinie,
- 250 g koncentratu pomidorowego,
- trzy cebule,
- trzy czerwone papryki,
- pół szklanki octu,
- łyżka soli,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- łyżeczka curry,
- płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka miodu akacjowego.
Jak zrobić ketchup z cukinii? Wystarczy ugotować warzywa i zmiksować je z przyprawami
Przygotowanie:
- Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. Umyj cukinię i paprykę. Pokrój je w małe kawałki. Wymieszaj warzywa w garnku, zasyp je solą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie duś całość na małym ogniu przez kilkanaście minut.
- Kiedy warzywa wystygną, można zmiksować je na gładką, jednolitą masę. Następnie dopraw mieszankę solą, pieprzem, curry, ostrą papryką i miodem. Wmieszaj w nią koncentrat i ocet.
- Ponownie gotuj całość przez kilka minut od czasu do czasu mieszając, aby warzywa się nie przypaliły.
- Przelej gotowy sos do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez około kwadrans.
Ketchup z cukinii będzie doskonałym dodatkiem do różnych dań mięsnych. Sprawdzi się np. z żeberkami czy grillowaną karkówką. Będzie się idealnie komponował z pieczonymi ziemniakami i z grzankami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl