Zobacz wideo Rolada z mięsa mielonego
Dania rodem z PRL-u wracają i zyskują drugie życie. Młodsze pokolenia niestety nie znają ich smaku, lecz to nic straconego. Tomasz Strzelczyk postanowił, że pokaże, jak je odpowiednio przygotować. Na swoim kanale YouTube zademonstrował przepis na bryzole. To nic innego, jak mięso wołowe, wieprzowe lub konina, które jest pokrojone w poprzek, ubite, specjalnie przyprawione i na końcu usmażone. Ta wersja jest jak najbardziej poprawna, jednak nie wszyscy się do niej stosują. Koleżanka z redakcji zdradziła, że jest to jedno z najczęściej podrabianych dań, zwłaszcza w kurortowych miejscowościach. Po zamówieniu tego przysmaku, zamiast soczystego i pełnego bryzolu, dostała bowiem klasycznego mielonego. Aby tak jak ona nie poczuć rozczarowania, lepiej zrobić je własnoręcznie.
Przepis na bryzole Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 600 g wołowiny w kawałku,
- jajko,
- 300 g pieczarek,
- 2 cebule,
- natka pietruszki,
- łyżka masła,
- łyżka oleju,
- mąka pszenna,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności podziel mięso na mniejsze kawałki i zmiel je za pomocą maszynki do mięsa. Jeśli w swoim domu nie posiadasz takiego sprzętu, możesz je pokroić na jeszcze mniejsze części.
- Przygotowane mięso przenieś do większej miski i dopraw je solą i pieprzem według uznania. Wbij również jedno jajko.
- Składniki dokładnie wymieszaj. Najlepiej gdy będziesz to robić rękoma, wtedy produkty idealnie się z sobą połączą.
- Tak przygotowaną mięsną masę odstaw na bok i zajmij się grzybami. Pieczarki dokładnie przemyj i oczyść z nieczystości, następnie podziel je na pół. Cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Gdy będzie odpowiednio ciepły, umieść na nim pieczarki. Podsmaż je przez kilka minut i dorzuć do nich cebulę. Dokładnie zamieszaj i smaż do zarumienienia warzyw. Na koniec obsyp całość niewielką ilością soli. Po wysmażeniu przełóż całość do miseczki.
- Z mięsa mielonego w pierwszej kolejności uformuj większe pulpety. Następnie każdy z nich rozpłaszcz na cienki placek i oprósz z dwóch stron mąką pszenną.
- Na tej samej patelni, na której były smażone warzywa, również wysmaż bryzole. Smaż je z każdej strony przez kilka minut, do momentu zarumienienia.
- Tak przygotowane podawaj z ugotowanymi ziemniakami, świeżą pietruszką i podsmażonymi pieczarkami z cebulą. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl