• Link został skopiowany

Przepis na śniadaniowe gofry Ani Starmach. Z tym trikiem będą smakować jak z topowej nadmorskiej budki

Śniadanie wcale nie musi być nudne! Przepis na gofry Ani Starmach jest banalnie łatwy i ekspresowy, to jednak preludium do perfekcyjnego smaku. Podane na słodko z babcinym przetworami czy sezonowymi owocami znacznie przerosną rarytasy z nadmorskiej budki! A sekretem jest tylko mały szczegół.
Gofry Ani Starmach
Fot. Vladislav Noseek - Shutterstock / Instagram @Ania Starmach

Szukasz pomysłu na śniadanie? Zamiast znowu stawiać na nudne kanapki czy klasyczną jajecznicę lepiej wybrać ekspresowe ciasto na gofry! Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - nie zajmie zbyt wiele czasu, a efekt... obłędna słodycz, połączona z charakterystyczną chrupkością są gwarantowane! 

Śniadaniowe gofry Ani Starmach są wyśmienicie chrupiące

Przepis na gofry, które smakują niczym te z budki nad Bałtykiem, to niemalże skarb. Najczęściej królują w naszej diecie podczas wakacji, jednak w wielu domach pojawiają się także na śniadanie, obiad czy słodką przekąskę. Jak się okazuje, kluczem do sukcesu jest udane ciasto, a Ania Starmach ma na nie niezawodny patent - wystarczy jedynie połączyć składniki i dodać odrobinę... piany! 

Sekretem jest prostota i krótka lista potrzebnych produktów. Hasło "mniej znaczy więcej" sprawdzi się tutaj wręcz idealnie. Niezawodna będzie jednak piana z białek, która nada potrawie idealnej chrupkości, lekkości i charakterystycznego smaku. Warto pamiętać, że ciasto to duża część sukcesu - istotne są także słodkie, kolorowe dodatki. Najlepiej smakują gofry z bitą śmietaną, świeżymi owocami jak maliny, borówki i truskawki, słodkimi powidłami i dżemami oraz rozmaitymi polewami np. płynnym toffi.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Przepis na idealne gofry śniadaniowe. Ania Starmach radzi jak je zrobić 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • jajko,
  • 250 ml mleka,
  • łyżka cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i na koniec olej.
  2. Wszystkie składniki wstępnie zamieszaj.
  3. Wlej mleko i żółtko - pamiętaj by zachować białko!
  4. Z białka ubij sztywną pianę - dodaj je do miski i delikatnie wymieszaj z ciastem.
  5. Gofrownicę mocno rozgrzej. Nałóż porcję ciasta i zapiekaj kilka minut, do złotego, pięknego efektu. 
  6. Przygotowane gofry odłóż na kratkę - wówczas nabiorą chrupkości i perfekcyjnego smaku. 
  7. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: