Przedstawiamy prosty przepis na aromatyczne pulpety. Ich przyrządzenie to bułka z masłem, a smak po prostu zwala z nóg. Oprócz grzybów niezbędnym składnikiem będzie specjalna przyprawa, która doda potrawie jeszcze więcej aromatu.
gbh007 / Getty Images/iStockphoto
REKLAMA
REKLAMA
Pulpety można podawać na wiele różnych sposobów. Jednym z sosów, które idealnie komponują się z tym daniem jest sos kurkowy. Ta aromatyczna potrawa sprawdzi się w różnych okolicznościach i z pewnością zachwyci każdego, kto po nią sięgnie. Pulpety w sosie kurkowym można podawać z dodatkiem kopytek albo z gotowanymi ziemniakami.
REKLAMA
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Pulpety w sosie kurkowym. Aromatyczne danie o wybornym smaku
Tak przyrządzone pulpety znikną z talerzy w mgnieniu oka
Przygotowanie:
Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w kostkę. Zmiel mięso z kurczaka w maszynce do mielenia razem z pokrojoną cebulą.
Do zmielonego mięsa z cebulą dodaj bułkę tartą, jajko, ćwierć szklanki zimnej wody i przyprawy.
Wyrabiaj masę rękami tak, aby składniki mogły się ze sobą dokładnie połączyć. Powstała masa powinna mieć kleistą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej wody albo bułki tartej.
Formuj kulki i układaj je na talerzu. Zagotuj wodę w rondlu i gotuj pulpety pod przykryciem przez około cztery minuty. Pulpety powinny być tylko częściowo zanurzone w wodzie.
Aby przyrządzić sos kurkowy, oczyść i przepłucz grzyby, obierz i pokrój cebulę w kostkę. Rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim cebulę. Wrzuć grzyby i smaż je na dużym ogniu przez kilka minut. Dodaj do sosu odrobinę wywaru z gotowania pulpetów, następnie wlej śmietankę z mąką kukurydzianą. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przypraw sos tymiankiem, solą i pieprzem do smaku i ułóż w nim ugotowane pulpety. Duś całość przez chwilę. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego! Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl