Genialny trik na wyczyszczenie piekarnika. Czyszczące mleczko zrobisz z trzech składników, a sprzęt będzie lśnił jak nowy

Czyszczenie piekarnika nie należy do ulubionych zajęć absolutnie nikogo. Niestety ten przykry obowiązek trzeba co jakiś czas wypełnić. Jak jednak się do tego zabrać, by mycie sprzętu było nie tylko skuteczne, ale również sprawne? To mit, że z zabrudzeniami radzi sobie tylko sklepowa chemia. Bez problemu wyczyścisz piekarnik domowymi sposobami. Będzie lśnił jak nowy.

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez piekarnika i trudno się temu dziwić. Posiadanie go w swojej kuchni to ogromne ułatwienie. Niestety większość z nas nie czyści piekarnika regularnie, przez co brud potrafi zbierać się i narastać tygodniami. Zanim jednak sięgniemy po silne detergenty, warto wypróbować sprytne triki domowe. To dobra szansa na zaoszczędzenie pieniędzy na specjalistycznych środkach czyszczących. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Przygotuj mleczko czyszczące. Zrobisz je z trzech składników

Aby dokładnie doczyścić piekarnik, warto zaopatrzyć się w środek, który zadziała na zabrudzenia. Nie musi być to jednak produkt sklepowy. Uniwersalną pastę czyszczącą zrobisz z łatwością, a wystarczą do tego wyłącznie trzy składniki. Potrzebne ci będzie:

  • 100 g sody oczyszczonej,
  • 50 ml szarego mydła w płynie,
  • pół łyżeczki olejku eterycznego.

Do miski lub słoika wsypujemy sodę, a następnie zalewamy mydłem oraz olejkiem eterycznym. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli pasta byłaby zbyt gęsta, wystarczy dodać więcej mydła w płynie lub odrobinę wody w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany środek czyszczący jest ekologiczny i bardzo skuteczny. Można przechowywać go nawet kilka tygodni w czystym, szklanym słoiku.

Mleczko to nie wszystko. Do naprawdę mocnych zabrudzeń użyj tego triku

Niestety zdarza się, że przypalone jedzenie oraz tłuszcz wcale nie chcą tak łatwo odejść od ścianek piekarnika. Jeśli sama pasta nałożona na gąbkę nie radzi sobie z takimi zabrudzeniami, trzeba sięgnąć po mocniejsze rozwiązanie. Wystarczy metr folii aluminiowej zwinąć w kulkę, nałożyć na nią mleczko z sody i używać jak gąbkę. Po chwili szorowania aluminiową "gąbką" brud powinien z łatwością puszczać. Jeśli mamy do czynienia z grubymi warstwami zabrudzeń, można wylać na nie odrobinę mleczka i odczekać 15-20 minut, aż tłuszcz i spalenizna zmiękną. Gdy już wyszorujemy cały piekarnik, wystarczy przetrzeć go mokrą ścierką. Powinien lśnić jak nowy.

Co jednak jeśli boisz się użyć folii aluminiowej na swoim sprzęcie? Dobrym sposobem może okazać się również klasyczna mieszanka wody z octem. Oba płyny łączymy ze sobą w proporcjach 1:1 i powstałym roztworem myjemy wnętrze piekarnika. Można również pokusić się o mycie parowe. Jeśli nasz sprzęt nie posiada takiej opcji wbudowanej fabrycznie, wystarczy ustawić go na 200 st. Celsjusza, a do środka włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Parująca woda również zmiękczy brud i sprawi, że czyszczenie stanie się o wiele prostsze.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.