Kiszone ogórki jak ze spiżarki babci. Zrób je w ten sposób, a usłyszysz tylko "ochy" i "achy"

Co zrobić, aby przygotować kiszone ogórki jak ze spiżarki babci? Zdradzamy recepturę na doskonałą przekąskę, której przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Kilka specjalnych składników sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne.

Ogórki kiszone to tradycyjny, polski przysmak, który można jeść o każdej porze roku. Doskonale sprawdzają się jako przekąska, składnik kanapek i różnych sałatek. Można przyrządzić z nich smaczną zupę, mogą też stanowić pyszny dodatek do dań mięsnych, np. do letnich potraw z grilla. Jak przyrządzić kiszone ogórki, aby miały wyrazisty smak? Niezbędnych będzie kilka przypraw oraz liście: winogronowy, dębowy i wiśni.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Kiszone ogórki jak ze spiżarki babci. Te składniki sprawią, że będą miały idealny smak

Oprócz niżej wymienionych składników do ogórków można dodać jeszcze inne przyprawy. Dobrze będą komponowały się np. gorczyca, liść laurowy i ziele angielskie. 

Składniki:

  • kilogram ogórków,
  • litr wody,
  • dwie łyżki soli,
  • liść winogronowy,
  • liść dębowy,
  • liść wiśni,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • chrzan,
  • koper,
  • ząbek czosnku.

Tak przygotujesz wyśmienite ogórki. Wystarczy ułożyć je w słoiku i zalać wrzątkiem

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie ogórki. Zagotuj wodę z dwiema płaskimi łyżkami soli.
  2. W wyparzonym słoiku ułóż liść winogronowy, dębowy i liść wiśni. Umyte ogórki przełóż do słoika. Powinny być ułożone bardzo ciasno. Między ogórki wetknij chrzan i ząbek czosnku. Następnie dodaj ziarna pieprzu, koper, a wierzch przykryj liściem dębowym. Całość zalej osolonym wrzątkiem. 
  3. Słoiki dokładnie zamknij i ustaw w ciemnym miejscu. Ogórki kiszone będą dobre do jedzenia po pięciu dniach.

Warto dodać, że ogórki kiszone posiadają wiele cennych właściwości, m.in. wspomagają pracę układu odpornościowego, pomagają odbudować florę jelitową, gaszą pragnienie, zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz witamin C, K, E oraz A. Ich spożywanie może poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym są bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego człowieka. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: