Ogórki kiszone to tradycyjny, polski przysmak, który można jeść o każdej porze roku. Doskonale sprawdzają się jako przekąska, składnik kanapek i różnych sałatek. Można przyrządzić z nich smaczną zupę, mogą też stanowić pyszny dodatek do dań mięsnych, np. do letnich potraw z grilla. Jak przyrządzić kiszone ogórki, aby miały wyrazisty smak? Niezbędnych będzie kilka przypraw oraz liście: winogronowy, dębowy i wiśni.
Oprócz niżej wymienionych składników do ogórków można dodać jeszcze inne przyprawy. Dobrze będą komponowały się np. gorczyca, liść laurowy i ziele angielskie.
Składniki:
Przygotowanie:
Warto dodać, że ogórki kiszone posiadają wiele cennych właściwości, m.in. wspomagają pracę układu odpornościowego, pomagają odbudować florę jelitową, gaszą pragnienie, zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz witamin C, K, E oraz A. Ich spożywanie może poprawić wygląd skóry, włosów i paznokci. Poza tym są bogatym źródłem magnezu, fosforu i potasu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego człowieka. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl