Właśnie o tej porze roku sezonowe owoce smakują najlepiej, dlatego warto przygotować wyśmienity dżem z czarnej porzeczki. Domowy rarytas świetnie zastąpi sklepowy produkt - jest o niebo smaczniejszy, zdrowszy no i ta obłędna konsystencja! Przepis poniżej zdradza jak w kilku krokach dojść do dżemowej perfekcji.
Wraz z początkiem lipca stragany i warzywniaki mienią się fantastycznymi barwami - wśród nich znajdziemy zarówno obłędne warzywa, jak i sezonowe owoce. Jednym ze smaczniejszych produktów, który można już bez problemu dostać lub rwać w ogrodzie z krzaczka jest czarna porzeczka. Ten słodko-kwaśny rarytas ma wiele zastosowań - świetnie sprawdzi się jako baza słodkich syropów, dodatek do trunku, domowy medykament, ale i kultowy dżem. I to właśnie ta żelowa konsystencja uchodzi za najlepszą! Owocowy akcent świetnie pasuje do wszelakich deserów - możemy przełożyć nim ciasta, dodać do gofrów, naleśników czy babcinych placuszków.
Jak zatem przygotować dżem z czarnej porzeczki, by smakował jak ten u babci na wsi? Nie ma w tym nic trudnego, co więcej to przysłowiowa bułka z masłem! Kluczowe są jednak owoce - najlepiej je dokładnie obrać, oczyścić z listków i gałązek i umyć w zimnej wodzie. Później tylko wystarczy połączyć ciemne kuleczki z cukrem, a reszta dosłownie robi się sama!
Składniki:
Sposób przygotowania: