Dobrze nadziane jagodzianki? Ewa Wachowicz zdradza domową recepturę na najlepsze bułki z jagodami

Sezon na leśne jagody w pełni, dlatego nie trać czasu i już dziś przygotuj najlepsze jagodzianki z kruszonką. Choć przepisów jest niemal tyle, co gospodyń, to jednak Ewa Wachowicz dobrze wie, jak przywołać smaki z dzieciństwa. Jej domowa receptura jest prosta i zawsze się udaje.
Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]

Przepis na jagodzianki z kruszonką to prosty sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Sama dobrze pamiętam, jak wybierając się z rodzicami na pobliskie kąpielisko, mama pakowała do koszyka domowe jagodzianki i kompot. Zatem jeśli chcesz przyrządzić pyszne drożdżówki, wypróbuj przepis Ewy Wachowicz, który pochodzi z jej oficjalnej strony. Znana prezenterka telewizyjna używała borówek, my jednak nieco zmieniliśmy recepturę, sięgając po dary prosto z lasu.

Chcesz zrobić najlepsze jagodzianki? Przepis Ewy Wachowicz to strzał w dziesiątkę

Jagody to wyjątkowo smaczne i delikatne owoce. Nie lubią być zbyt długo przechowywane, ponieważ tracą jędrność i smak. Dlatego jeśli właśnie kupiłeś trochę leśnych skarbów, to nie zwlekaj i już dziś przygotuj najlepsze jagodzianki pod słońcem. Dzięki chrupiącej kruszonce domowe drożdżówki będą smakowały jak nigdy dotąd. Pamiętaj jednak, aby zrezygnować z drożdży typu instant. Ciasto na jagodzianki najlepiej wychodzi przy użyciu klasycznej wersji tego produktu.

 

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • żółtko do posmarowania bułeczek.

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki krupczatki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 50 g masła.

Nadzienie:

  • litr jagód,
  • pół szklanki wody,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cukier puder.

Ilość jagód zależy wyłącznie od tego jak dużo chcesz mieć nadzienia w środku. Jeżeli robisz drożdżówki pierwszy raz, możesz wykorzystać połowę owoców. Sama zauważysz, czy nadziewanie bułeczek nie sprawia ci kłopotu, kiedy jagód jest nieco więcej.

Przepis na jagodzianki z kruszonką Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania

  1. Wlej mleko do garnka, dodaj masło i cukier. Wymieszaj i podgrzej.
  2. Do misy przesiej mąkę i zrób wgłębienie. Za pomocą dłoni rozkrusz świeże drożdże. 
  3. Delikatnie wlej cztery łyżki zagrzanego wcześniej mleka. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
  4. Do mąki z wyrośniętym zaczynem wbij jajka, wlej pozostałą część ciepłego mleka z masłem i cukrem. Wymieszaj dłonią składniki i wybór ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Owoce umyj i osusz. Odsyp trzy łyżki i wrzuć do rondelka, zalej wodą, wsyp cukier waniliowy i zagotuj, a pod koniec zblenduj, tworząc jednolitą konsystencję. Wsyp mąkę ziemniaczaną i mieszaj aż powstanie kisiel. Dodaj resztę jagód.
  6. Przygotuj kruszonkę. Do miseczki wsyp mąkę krupczatkę i cukier. Na dużych oczkach kuchennej traki zetrzyj masło. Wyrabiaj dłonią, aby powstały gródki. Przykryj i odstaw do lodówki.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez 10 minut, uderzając nim o stolnicę, aby dobrze się napowietrzyło. 
  8. Następnie podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj, wytnij kółka za pomocą szklanki i rozciągnij w dłoniach, aby powstał większy placuszek. Połóż łyżkę nadzienia i zlepiaj rogi. Uformuj kulkę, a następnie delikatnie spłaszcz ją za pomocą dłoni.
  9. Wierzch jagodzianki posmaruj rozbitym żółtkiem i posyp kruszonką.
  10. Drożdżówki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i pozostaw je do ostygnięcia. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Więcej o: