Zobacz wideo Jagodzianki na maślance - hit lata [PRZEPIS]
Przepis na jagodzianki z kruszonką to prosty sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Sama dobrze pamiętam, jak wybierając się z rodzicami na pobliskie kąpielisko, mama pakowała do koszyka domowe jagodzianki i kompot. Zatem jeśli chcesz przyrządzić pyszne drożdżówki, wypróbuj przepis Ewy Wachowicz, który pochodzi z jej oficjalnej strony. Znana prezenterka telewizyjna używała borówek, my jednak nieco zmieniliśmy recepturę, sięgając po dary prosto z lasu.
Chcesz zrobić najlepsze jagodzianki? Przepis Ewy Wachowicz to strzał w dziesiątkę
Jagody to wyjątkowo smaczne i delikatne owoce. Nie lubią być zbyt długo przechowywane, ponieważ tracą jędrność i smak. Dlatego jeśli właśnie kupiłeś trochę leśnych skarbów, to nie zwlekaj i już dziś przygotuj najlepsze jagodzianki pod słońcem. Dzięki chrupiącej kruszonce domowe drożdżówki będą smakowały jak nigdy dotąd. Pamiętaj jednak, aby zrezygnować z drożdży typu instant. Ciasto na jagodzianki najlepiej wychodzi przy użyciu klasycznej wersji tego produktu.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- szklanka mleka,
- 100 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- cukier waniliowy,
- żółtko do posmarowania bułeczek.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki krupczatki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50 g masła.
Nadzienie:
- litr jagód,
- pół szklanki wody,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- cukier puder.
Ilość jagód zależy wyłącznie od tego jak dużo chcesz mieć nadzienia w środku. Jeżeli robisz drożdżówki pierwszy raz, możesz wykorzystać połowę owoców. Sama zauważysz, czy nadziewanie bułeczek nie sprawia ci kłopotu, kiedy jagód jest nieco więcej.
Przepis na jagodzianki z kruszonką Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania
- Wlej mleko do garnka, dodaj masło i cukier. Wymieszaj i podgrzej.
- Do misy przesiej mąkę i zrób wgłębienie. Za pomocą dłoni rozkrusz świeże drożdże.
- Delikatnie wlej cztery łyżki zagrzanego wcześniej mleka. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Do mąki z wyrośniętym zaczynem wbij jajka, wlej pozostałą część ciepłego mleka z masłem i cukrem. Wymieszaj dłonią składniki i wybór ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Owoce umyj i osusz. Odsyp trzy łyżki i wrzuć do rondelka, zalej wodą, wsyp cukier waniliowy i zagotuj, a pod koniec zblenduj, tworząc jednolitą konsystencję. Wsyp mąkę ziemniaczaną i mieszaj aż powstanie kisiel. Dodaj resztę jagód.
- Przygotuj kruszonkę. Do miseczki wsyp mąkę krupczatkę i cukier. Na dużych oczkach kuchennej traki zetrzyj masło. Wyrabiaj dłonią, aby powstały gródki. Przykryj i odstaw do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez 10 minut, uderzając nim o stolnicę, aby dobrze się napowietrzyło.
- Następnie podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj, wytnij kółka za pomocą szklanki i rozciągnij w dłoniach, aby powstał większy placuszek. Połóż łyżkę nadzienia i zlepiaj rogi. Uformuj kulkę, a następnie delikatnie spłaszcz ją za pomocą dłoni.
- Wierzch jagodzianki posmaruj rozbitym żółtkiem i posyp kruszonką.
- Drożdżówki wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij bułeczki i pozostaw je do ostygnięcia. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.