Rodzina nie zechce kiszonych i małosolnych, gdy spróbuje tych ogórków. Użyj tej przyprawy

Ogórki kiszone co roku zdobywają swoją popularność w każdym polskim domu. Robi się ich na potęgę, a półki w spiżarniach się od nich uginają. Aby jednak nieco urozmaicić to, co stoi w szafkach, polecamy do niektórych ogórków dodać konkretną przyprawę. Całkowicie odmieni smak warzyw.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Zarówno wiosna, jak i lato to czas, kiedy królują ogórki. Robi się ich wtedy bardzo dużo, by jesienią i zimną się nimi zajadać. Zazwyczaj wykorzystuje się popularne przepisy i metody. Na liście przetworów u większości osób zapewne są ogórki małosolne, kiszone i konserwowe. Jednak pójdą w odstawkę, gdy poznacie ten przysmak. Ta propozycja jest bardziej aromatyczna, a jej smak pozostaje w naszych myślach na długo. Zamiast wykonać klasyczne kiszonki, lepiej zrobić je w oryginalny sposób. Swoją wyjątkowość zyskują dzięki jednej popularnej przyprawie.

Przepis na ogórki gyros

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 papryki czerwone,
  • papryka żółta,
  • 2 duże marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 cebule,
  • 2 łyżki soli,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • opakowanie przyprawy gyros,
  • 2 szklanki drobnego cukru,
  • pół szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie przetworów zacznij od wyczyszczenia ogórków. Możesz do tego użyć szczoteczki, wtedy będziesz mieć pewność, że wszystkie nieczystości zostaną usunięte. Tak przygotowane warzywa pokrój w większe kawałki, lub pokrój w plastry. Ogórki przenieść do większej miski i obsyp solą.
  2. Teraz czas na przygotowanie innych warzyw. Wszystkie papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane teraz warzywa przenieś do miski z ogórkami.
  3. Gdy warzywa są gotowe, czas na przygotowanie zalewy. Do większej miski wlej ocet, olej, a także wsyp cukier i całą przyprawę gyros. Produkty dokładnie z sobą wymieszaj, a następnie zalej nimi warzywa. Całość odstaw na minimum 6 godzin, dzięki temu warzywa nabiorą smaku.
  4. Gdy ten czas minie, przełóż wszystkie produkty do czystych i suchych słoików. Starannie je zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą.
  5. Gorące słoiki ostrożnie wyjmij z naczynia, następnie umieść w chłodnym miejscu. Tak przygotowane ogórki możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu. 

 Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.