-
Haps
-
Jak przygotować
- Rodzina nie zechce kiszonych i małosolnych, gdy spróbuje tych ogórków. Użyj tej przyprawy
Rodzina nie zechce kiszonych i małosolnych, gdy spróbuje tych ogórków. Użyj tej przyprawy
Ogórki kiszone co roku zdobywają swoją popularność w każdym polskim domu. Robi się ich na potęgę, a półki w spiżarniach się od nich uginają. Aby jednak nieco urozmaicić to, co stoi w szafkach, polecamy do niektórych ogórków dodać konkretną przyprawę. Całkowicie odmieni smak warzyw.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Zarówno wiosna, jak i lato to czas, kiedy królują ogórki. Robi się ich wtedy bardzo dużo, by jesienią i zimną się nimi zajadać. Zazwyczaj wykorzystuje się popularne przepisy i metody. Na liście przetworów u większości osób zapewne są ogórki małosolne, kiszone i konserwowe. Jednak pójdą w odstawkę, gdy poznacie ten przysmak. Ta propozycja jest bardziej aromatyczna, a jej smak pozostaje w naszych myślach na długo. Zamiast wykonać klasyczne kiszonki, lepiej zrobić je w oryginalny sposób. Swoją wyjątkowość zyskują dzięki jednej popularnej przyprawie.
Przepis na ogórki gyros
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 2 papryki czerwone,
- papryka żółta,
- 2 duże marchewki,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 cebule,
- 2 łyżki soli,
- szklanka octu 10 proc.,
- opakowanie przyprawy gyros,
- 2 szklanki drobnego cukru,
- pół szklanki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie przetworów zacznij od wyczyszczenia ogórków. Możesz do tego użyć szczoteczki, wtedy będziesz mieć pewność, że wszystkie nieczystości zostaną usunięte. Tak przygotowane warzywa pokrój w większe kawałki, lub pokrój w plastry. Ogórki przenieść do większej miski i obsyp solą.
- Teraz czas na przygotowanie innych warzyw. Wszystkie papryki dokładnie przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Cebulę i czosnek obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane teraz warzywa przenieś do miski z ogórkami.
- Gdy warzywa są gotowe, czas na przygotowanie zalewy. Do większej miski wlej ocet, olej, a także wsyp cukier i całą przyprawę gyros. Produkty dokładnie z sobą wymieszaj, a następnie zalej nimi warzywa. Całość odstaw na minimum 6 godzin, dzięki temu warzywa nabiorą smaku.
- Gdy ten czas minie, przełóż wszystkie produkty do czystych i suchych słoików. Starannie je zakręć i pasteryzuj w garnku wypełnionym wodą.
- Gorące słoiki ostrożnie wyjmij z naczynia, następnie umieść w chłodnym miejscu. Tak przygotowane ogórki możesz podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl