-
Haps
-
Jak przygotować
- Żadna jarzynowa czy ziemniaczana. Sałatka siostry Anastazji to letnia doskonałość. Idealna na upały
Żadna jarzynowa czy ziemniaczana. Sałatka siostry Anastazji to letnia doskonałość. Idealna na upały
Siostra Anastazja znana jest z pysznych przepisów, które królują na stołach wielu z nas. Dodatkowo potrafi połączyć smaki, które w życiu nie przyszłyby nam do głowy. Sałatki z jej przepisu zawsze wychodzą wyśmienite, a ta sprawi, że letnie obiady staną się jeszcze smaczniejsze.
Zobacz wideo Sałatka Panzanella
Smakołyki, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, wyróżniają się prostotą i niesamowitym smakiem. Nie ma takiej receptury, która by nie wyszła i nieważne, co zrobisz - będzie doskonałe. Zakonnica specjalizuje się nie tylko w daniach obiadowych i słodkich przekąskach. Wydała również książkę, w której zdradza receptury na sałatki, które można wykonać nawet w 10 minut. Przykładem takiego przepisu jest sałatka koperkowa. Oprócz głównego składnika, którym jest koperek, ma w sobie ananasa, groszek i kukurydzę. To właśnie dzięki tym składnikom całość jest lekka i odpowiednia na upały. Dodatkowo można tam znaleźć wysmażonego kurczaka i ogórki kiszone.
Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- puszka kukurydzy konserwowej,
- puszka zielonego groszku,
- puszka ananasa,
- 4 kiszone ogórki,
- 3 pęczki świeżego koperku,
- 2 czerwone cebule,
- 3 łyżki majonezu,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ananasa, groszek i kukurydzę odcedź z zalewy. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju znajdującym się na patelni.
- Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj. Ogórki kiszone i ananasa również pokrój w kostkę. Koperek przemyj i posiekaj na drobno.
- Wszystkie podane składniki umieść w dużej misce. Do całości dodaj majonez, posyp również całość solą i pieprzem według uznania. Energicznie i dokładnie wymieszaj, by każdy składnik był oblepiony majonezem.
- Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki. Serwuj do obiadu lub jako przekąskę ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl