Siostra Anastazja znana jest z pysznych przepisów, które królują na stołach wielu z nas. Dodatkowo potrafi połączyć smaki, które w życiu nie przyszłyby nam do głowy. Sałatki z jej przepisu zawsze wychodzą wyśmienite, a ta sprawi, że letnie obiady staną się jeszcze smaczniejsze.
Fot. Elena Shashkina / Shutterstock / Książka '123 sałatki i surówki siostry Anastazji'
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Sałatka Panzanella
Smakołyki, które wychodzą spod ręki siostry Anastazji, wyróżniają się prostotą i niesamowitym smakiem. Nie ma takiej receptury, która by nie wyszła i nieważne, co zrobisz - będzie doskonałe. Zakonnica specjalizuje się nie tylko w daniach obiadowych i słodkich przekąskach. Wydała również książkę, w której zdradza receptury na sałatki, które można wykonać nawet w 10 minut. Przykładem takiego przepisu jest sałatka koperkowa. Oprócz głównego składnika, którym jest koperek, ma w sobie ananasa, groszek i kukurydzę. To właśnie dzięki tym składnikom całość jest lekka i odpowiednia na upały. Dodatkowo można tam znaleźć wysmażonego kurczaka i ogórki kiszone.
REKLAMA
Przepis na sałatkę koperkową siostry Anastazji
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
puszka kukurydzy konserwowej,
puszka zielonego groszku,
puszka ananasa,
4 kiszone ogórki,
3 pęczki świeżego koperku,
2 czerwone cebule,
3 łyżki majonezu,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Ananasa, groszek i kukurydzę odcedź z zalewy. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju znajdującym się na patelni.
Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj. Ogórki kiszone i ananasa również pokrój w kostkę. Koperek przemyj i posiekaj na drobno.
Wszystkie podane składniki umieść w dużej misce. Do całości dodaj majonez, posyp również całość solą i pieprzem według uznania. Energicznie i dokładnie wymieszaj, by każdy składnik był oblepiony majonezem.
Tak przygotowaną sałatkę włóż do lodówki. Serwuj do obiadu lub jako przekąskę ze świeżym pieczywem.