Zamiast kotletów tak wykorzystaj mięso. To danie jest tak pyszne, że bez dokładki się nie obejdzie

Kotlety to świetne propozycje obiadowe, lecz czasem nawet one mogą się znudzić. Aby trochę od nich odpocząć, warto zrobić danie, które doda świeżości. Zamiast kolejny raz formować pulpety lub kotlety, mięso ułóż na tym warzywie. Ten przysmak świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w wersji schłodzonej.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Cukinia to świetne warzywo sezonowe, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jest to składnik leczo, można ją również ułożyć na grillu, a wiele osób zamyka ją w słoikach i kisi. Nieważne, w jakiej formie się ją spożywa, zawsze zachwyca swoim smakiem. Aby jednak zachęcić was do spojrzenia nieco inaczej na to warzywo, podrzucamy przepis na letni specjał. Dzięki niemu brzuch będzie zapełniony na długi czas, a rodzina nie tylko będzie prosić o dokładkę, lecz także o samą recepturę.

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym

Składniki:

  • 3 cukinie,
  • pół kg mięsa mielonego,
  • duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół papryki czerwonej,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 200 g startego sera żółtego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię dokładnie przemyj i przekrój wzdłuż po całej długości. Następnie wydrąż środek i oprósz każdy kawałek solą.
  2. Cebulę i ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Paprykę przemyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, przełóż na niego warzywa (oprócz czosnku) i podsmaż je przez parę chwil. Następnie dodaj mięso mielone, wymieszaj i smaż przez około 4 minuty.
  4. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek. Dokładnie całość wymieszaj i zdejmij z ognia.
  5. Tak przygotowanym farszem wypełnij każdą cukinię. Wierzch posyp startym żółtym serem.
  6. Gotowe warzywa włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 30-40 minut. Najlepiej co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia cukinii, ponieważ finalnie powinna być miękka.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: