Zobacz wideo
Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]
Na świecie istnieje wiele wersji naszego kultowego rosołu. Każda z nich czymś się od siebie różni, lecz jedno jest niezmienne. Gdzie nie zapytasz, tam musi pojawić się dobrej jakości kurczak. W wersji koreańskiej nie jest inaczej. Na kanale YouTube Pierogi z Kimchi możemy zobaczyć tę potrawę, w nieco zmienionej wersji. Autorka pokazała jak przygotować to danie, jednak wykorzystując produkty, które w stu procentach można znaleźć w Polsce. Podstawą rosołu samgyetang są aromatyczne składniki takie jak imbir, czy czosnek. Dodatkowo serwuje się go z dodatkiem ryżu, a nie tak jak jest to robione u nas, czyli z makaronem. Co ciekawe, z filmu możemy się dowiedzieć, że w Korei danie to jada się w najcieplejszy dzień w roku, który wypada w lipcu. Ich zdaniem wywar ten dodaje sił i sprawia, że w taki dzień człowiek czuje się lepiej.
Przepis na koreański rosół
Składniki
- 1 kg całego kurczaka,
- 2 cebule dymki,
- około 6 cm imbiru,
- 8 ząbków czosnku,
- sól,
- 100 g białego ryżu,
- woda.
Sposób przygotowania
- Całego kurczaka oczyść z nieczystości, odkrój również zbędne kawałki skóry, a także szyję. Następnie umieść go w dużym garnku.
- Do mięsa wrzuć obrane ząbki czosnku. Pamiętaj jednak, by ich nie kroić, ani nie miażdżyć.
- Cebulkę dymkę przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Także wrzuć ją do reszty składników.
- Imbir dokładnie obierz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Również umieść go w garnku.
- Całość zalej dużą ilością wody. Powinno być jej tyle, by zakryła wszystkie składniki. Garnek ustaw na dużym ogniu. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem przez co najmniej godzinę.
- Po upływie tego czasu zdejmij danie z ognia. Następnie wyłów kurczaka, pozostaw go lekkiego do przestudzenia i oddziel go od kości.
- Do mniejszego garnka wlej wodę z dodatkiem soli. Doprowadź płyn do wrzenia i ugotuj w nim biały ryż, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go.
- Gdy wszystkie produkty są już przygotowane, czas na podanie. Rosół przelej do miski, kurczaka i ryż rozłóż na osobnych talerzach, sól również podawaj w małej misce.
- Przed zjedzeniem oprósz bulion niewielką ilością soli. Jedz go maczając w nim ryż i kawałki mięsa. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl