Ten rosół jest lepszy od polskiego. Pochodzi z Korei, ale dzięki tej mieszance deklasuje nasz przysmak

O rosole można mówić wiele rzeczy, jednak ta potrawa jest jedną z najpopularniejszych w Polsce. Zajadamy się nią przy każdej okazji, dodatkowo świetnie rozgrzewa i zachwyca aromatem. Jednak jego koreańska wersja może okazać się lepsza. Połącz te składniki, a nie pożałujesz.
Zobacz wideo Czy rosół leczy przeziębienie? [NaZdrowie]

Na świecie istnieje wiele wersji naszego kultowego rosołu. Każda z nich czymś się od siebie różni, lecz jedno jest niezmienne. Gdzie nie zapytasz, tam musi pojawić się dobrej jakości kurczak. W wersji koreańskiej nie jest inaczej. Na kanale YouTube Pierogi z Kimchi możemy zobaczyć tę potrawę, w nieco zmienionej wersji. Autorka pokazała jak przygotować to danie, jednak wykorzystując produkty, które w stu procentach można znaleźć w Polsce. Podstawą rosołu samgyetang są aromatyczne składniki takie jak imbir, czy czosnek. Dodatkowo serwuje się go z dodatkiem ryżu, a nie tak jak jest to robione u nas, czyli z makaronem. Co ciekawe, z filmu możemy się dowiedzieć, że w Korei danie to jada się w najcieplejszy dzień w roku, który wypada w lipcu. Ich zdaniem wywar ten dodaje sił i sprawia, że w taki dzień człowiek czuje się lepiej.

Przepis na koreański rosół

Składniki

  • 1 kg całego kurczaka,
  • 2 cebule dymki,
  • około 6 cm imbiru,
  • 8 ząbków czosnku,
  • sól,
  • 100 g białego ryżu,
  • woda.

Sposób przygotowania

  1. Całego kurczaka oczyść z nieczystości, odkrój również zbędne kawałki skóry, a także szyję. Następnie umieść go w dużym garnku.
  2. Do mięsa wrzuć obrane ząbki czosnku. Pamiętaj jednak, by ich nie kroić, ani nie miażdżyć.
  3. Cebulkę dymkę przemyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Także wrzuć ją do reszty składników.
  4. Imbir dokładnie obierz, oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Również umieść go w garnku.
  5. Całość zalej dużą ilością wody. Powinno być jej tyle, by zakryła wszystkie składniki. Garnek ustaw na dużym ogniu. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj całość pod przykryciem przez co najmniej godzinę.
  6. Po upływie tego czasu zdejmij danie z ognia. Następnie wyłów kurczaka, pozostaw go lekkiego do przestudzenia i oddziel go od kości.
  7. Do mniejszego garnka wlej wodę z dodatkiem soli. Doprowadź płyn do wrzenia i ugotuj w nim biały ryż, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odcedź go.
  8. Gdy wszystkie produkty są już przygotowane, czas na podanie. Rosół przelej do miski, kurczaka i ryż rozłóż na osobnych talerzach, sól również podawaj w małej misce.
  9. Przed zjedzeniem oprósz bulion niewielką ilością soli. Jedz go maczając w nim ryż i kawałki mięsa. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: