Takie placki ziemniaczane robi tylko Starmach. Nie dodaje podstawowych składników. Zapomnij o jajkach

Placki ziemniaczane to klasyk, a przepis na nie znany jest wszystkim. Ich smak jest wyjątkowy i trudny do podrobienia. Jednak Ania Starmach postanowiła nieco zmodyfikować popularną recepturę. Do masy nie dodała dwóch składników, które dodaje każdy. Okazuje się, że uch smak jest naprawdę znakomity.
Zobacz wideo Placki z kiszonej kapusty - fuczki

Ania Starmach na swojej oficjalnej stronie internetowej zgromadziła wiele potraw, które odtwarzane są przez całą Polskę. Pokazuje nam świeże spojrzenie na znane nam, tradycyjne smakołyki. Jakiś czas temu postanowiła zdradzić przepis znany przez nas przysmak. Są to placki ziemniaczane, które przybrały nieco inną formę. To zasługa skromnej listy składników, która nie uwzględnia mąki i jajek. Bez tych produktów, placki wychodzę wyśmienicie.

Przepis na placki ziemniaczane Ani Starmach

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 1 mała kwaśna śmietana,
  • 2 łyżki koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do większej miski. Następnie odciśnij masę z wody i posól.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Nie dodawaj go ani za dużo (placki nie mają się w nim topić, ponieważ nie będą chrupkie), ani za mało (mogą przywierać do dna).
  3. Na rozgrzany olej umieść cienką warstwę masy. Smaż z obu stron do momentu zarumienienia. Czas smażenia to około 2-3 minuty.
  4. Po usmażeniu przełóż placki na papierowe ręczniki. Dzięki temu zebrany w nich nadmiar tłuszczu zostanie odsączony.
  5. Ani Starmach poleca, by serwować je z kwaśną śmietaną i koperkiem lub wędzonym łososiem.
  6. Dodatki pasujące do tego dania
  7. Ania Starmach w swoim przepisie podaje tylko dwa dodatki, z którymi je placki. My podpowiadamy, co jeszcze dobrze będzie smakować w tym daniu. Przykładem jest sos jogurtowy, śmietanowy, albo koperkowy. Aby jeszcze bardziej urozmaicić potrawę, możesz do niej dodać przygotowanego kurczaka lub gulasz. Takie mięso nada inni, oryginalny smak i będzie dobrym dodatkiem do obiadu.

 Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.