Zapomnij o nudnych, ciężkostrawnych śniadaniach. Zamiast po raz kolejny sięgać po nudne kanapki lub zapychać się słodyczami i kawą postaw na klasykę - mowa tu o owsiance, która jest zdrowa, pyszna i sycąca! Wbrew pozorom nie będziemy potrzebować mleka ani wody, tutaj króluje nieco inny składnik.
Śniadanie to dla jednych ukochany moment dnia, dla innych zbyteczny szczegół o którym nie warto pamiętać. Prawda jest jednak taka, że każdy organizm ma inne nawyki, przyzwyczajenia i preferencje. Warto jednak spróbować wprowadzić odrobinę zmian, a idealnym krokiem będzie w tym przypadku zrobienie owsianki. Miseczka pełna mocy i obłędnych smaków jest banalnie prosta, tania i zajmuje zaledwie kilka minut naszej pracy. Efekt? Porcja, która da energii na kilka najbliższych godzin, niebanalny smak i przede wszystkim zbawienne działanie na jelita i układ trawienny.
Owsianka często mylnie kojarzona jest z nudnym, mdłym i pozbawionym kolorów daniem. Warto jednak przełamać wstręt z dzieciństwa i dać jej szansę. Wystarczy kilka kolorowych dodatków, słodki akcent czy sezonowe owoce, by otrzymać kulinarne dzieło sztuki o poranku i to w mgnieniu oka! Kluczem do sukcesu jest baza - mleko czy wodę warto zastąpić kefirem. Taka porcja wpływa na zdrowie, dostarcza sporo białka i wapnia oraz wspomaga pracę jelit - w tym zapobiega zaparciom i oczyszcza układ pokarmowy z toksycznych związków. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: