Śniadanie mistrzów, czyli miseczka zdrowia z kwaśnym nabiałem i owocami. Syci, odchudza, dba o jelita

Nie da się ukryć, że pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien dać dużo energii, smakować i najlepiej być gotowe w kilka minut. Idealnym przykładem jest owsianka, ale nie taka jaką doskonale znamy. Kluczem do sukcesu jest dodatek kwaśnego nabiału - wówczas zadbamy o jelita, samopoczucie, a smak będzie niepowtarzalny.

Zapomnij o nudnych, ciężkostrawnych śniadaniach. Zamiast po raz kolejny sięgać po nudne kanapki lub zapychać się słodyczami i kawą postaw na klasykę - mowa tu o owsiance, która jest zdrowa, pyszna i sycąca! Wbrew pozorom nie będziemy potrzebować mleka ani wody, tutaj króluje nieco inny składnik. 

W roli głównej owsianka, czyli miseczka pełna zdrowia i witamin 

Śniadanie to dla jednych ukochany moment dnia, dla innych zbyteczny szczegół o którym nie warto pamiętać. Prawda jest jednak taka, że każdy organizm ma inne nawyki, przyzwyczajenia i preferencje. Warto jednak spróbować wprowadzić odrobinę zmian, a idealnym krokiem będzie w tym przypadku zrobienie owsianki. Miseczka pełna mocy i obłędnych smaków jest banalnie prosta, tania i zajmuje zaledwie kilka minut naszej pracy. Efekt? Porcja, która da energii na kilka najbliższych godzin, niebanalny smak i przede wszystkim zbawienne działanie na jelita i układ trawienny. 

Owsianka często mylnie kojarzona jest z nudnym, mdłym i pozbawionym kolorów daniem. Warto jednak przełamać wstręt z dzieciństwa i dać jej szansę. Wystarczy kilka kolorowych dodatków, słodki akcent czy sezonowe owoce, by otrzymać kulinarne dzieło sztuki o poranku i to w mgnieniu oka! Kluczem do sukcesu jest baza - mleko czy wodę warto zastąpić kefirem. Taka porcja wpływa na zdrowie, dostarcza sporo białka i wapnia oraz wspomaga pracę jelit - w tym zapobiega zaparciom i oczyszcza układ pokarmowy z toksycznych związków. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Owsianka na kefirze to śniadaniowy hit tego lata

Składniki: 

  • 200 ml kefiru, 
  • 6 łyżek płatków owsianych, 
  • sezonowe owoce, 
  • miód, 
  • nasiona chia, 
  • orzechy lub suszone owoce. 
  • opcjonalnie cynamon.

Sposób przygotowania: 

  1. Płatki owsiane zalej kefirem. Odstaw produkty na noc do lodówki - dzięki temu śniadanie będzie znacznie szybsze, a efekt perfekcyjny. 
  2. Na koniec wystarczy jedynie estetycznie udekorować miseczkę z owsianką. 
  3. Pokrój sezonowe owoce - polecamy truskawki, jagody i maliny. Następnie ułóż je na owsiance. 
  4. Całość polej miodem, posyp cynamonem i ewentualnie dodaj orzechy, kokos czy np. płatki migdałów. 
  5. Wskazówka - dodatki można dowolnie łączyć. Dzięki temu za każdym razem uzyskamy inny, ciekawy smaki i dostarczymy innych witamin. 
Więcej o: