Młode ziemniaki to przysmak, który po odpowiednim przyrządzeniu świetnie komponuje się z różnymi daniami. Podajemy przepis, który pochodzi z kanału YT Tomasza Strzelczyka. Kucharz przyrządza ziemniaki na patelni i dodaje do nich pewien specjalny składnik, dzięki któremu wyglądają i smakują rewelacyjnie.
Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego
Przepis na młode ziemniaki z patelni. Będą wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych
Aby ziemniaki wyszły aromatyczne i o bogatym smaku, warto dobrze je przyprawić. Sprawdzą się sól, pieprz, słodka papryka i koperek. Zamiast tego ostatniego można też użyć gałązki rozmarynu.
Składniki:
- kilogram młodych ziemniaków,
- trzy ząbki czosnku,
- pęczek koperku,
- dwie łyżki masła,
- słodka papryka w proszku,
- sól i pieprz do smaku.
Tak przyrządzisz przepyszne danie. Ziemniaki z patelni będą gotowe w trzy minuty
Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ale Tomasz Strzelczyk przyrządza je bez skórki. Samo przyrządzenie ich na patelni nie powinno zająć więcej niż trzy minuty.
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i wyłóż je na patelni, zalej wodą i dodaj soli. Ułóż w patelni koperek i zagotuj całość. Gotuj ziemniaki do momentu, aż staną się miękkie.
- Odcedź wodę z ziemniaków, zabierz pęczek koperku i ponownie ustaw patelnię na palniku.
- Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój drobno. Pęczek koperku umyj i posiekaj.
- Do ziemniaków dodaj masło i smaż je, aż nabiorą złocistej barwy. Dopraw ziemniaki solą i pieprzem, dodaj pokrojony czosnek i słodką paprykę w proszku. Całość posyp posiekanym koperkiem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!
Młode ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do różnych dań mięsnych. Będą smakowały idealnie w towarzystwie różnych sałatek i surówek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl