Młode ziemniaki Tomasza Strzelczyka. Gotowe w 3 minuty! Dodaj ten jeden składnik, a wyjdą idealnie

Nadszedł sezon na młode ziemniaki, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób je przyrządzić, aby miały doskonały smak. Tomasz Strzelczyk stosuje jedną bardzo prostą metodę, dzięki której można przyrządzić przepyszne danie obiadowe. Zrobisz je w zaledwie trzy minuty.

Młode ziemniaki to przysmak, który po odpowiednim przyrządzeniu świetnie komponuje się z różnymi daniami. Podajemy przepis, który pochodzi z kanału YT Tomasza Strzelczyka. Kucharz przyrządza ziemniaki na patelni i dodaje do nich pewien specjalny składnik, dzięki któremu wyglądają i smakują rewelacyjnie.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Przepis na młode ziemniaki z patelni. Będą wyśmienitym dodatkiem do dań mięsnych

Aby ziemniaki wyszły aromatyczne i o bogatym smaku, warto dobrze je przyprawić. Sprawdzą się sól, pieprz, słodka papryka i koperek. Zamiast tego ostatniego można też użyć gałązki rozmarynu.

Składniki:

  • kilogram młodych ziemniaków,
  • trzy ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • dwie łyżki masła,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Tak przyrządzisz przepyszne danie. Ziemniaki z patelni będą gotowe w trzy minuty

Młodych ziemniaków nie trzeba obierać, ale Tomasz Strzelczyk przyrządza je bez skórki. Samo przyrządzenie ich na patelni nie powinno zająć więcej niż trzy minuty.

Przygotowanie:

  1. Obierz ziemniaki i wyłóż je na patelni, zalej wodą i dodaj soli. Ułóż w patelni koperek i zagotuj całość. Gotuj ziemniaki do momentu, aż staną się miękkie.
  2. Odcedź wodę z ziemniaków, zabierz pęczek koperku i ponownie ustaw patelnię na palniku. 
  3. Ząbki czosnku obierz z łupin i pokrój drobno. Pęczek koperku umyj i posiekaj. 
  4. Do ziemniaków dodaj masło i smaż je, aż nabiorą złocistej barwy. Dopraw ziemniaki solą i pieprzem, dodaj pokrojony czosnek i słodką paprykę w proszku. Całość posyp posiekanym koperkiem. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

Młode ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do różnych dań mięsnych. Będą smakowały idealnie w towarzystwie różnych sałatek i surówek. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: