Jak przycinać pomidory, żeby cieszyć się obfitymi plonami? Ta metoda jest najlepsza i zawsze działa

Hodujesz pomidory, ale nie wiesz, jak je przycinać, żeby cieszyć się obfitymi plonami? Podpowiadamy, co można zrobić, aby rosły jak na drożdżach. Wystarczy pamiętać o kilku bardzo prostych zasadach, a nie nadążysz z ich zbieraniem.

Pomidory to przepyszne, bardzo zdrowe warzywa, które świetnie komponują się z różnego rodzaju potrawami. Najlepiej smakują te wyhodowane we własnym ogródku. Co zrobić, żeby zawsze rosły obficie i zdrowo? Podajemy kilka prostych reguł, które mogą pomóc w ich uprawie. Dzięki nim zbierzesz wyjątkowo duże plony. 

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Jak przycinać pomidory, żeby cieszyć się obfitymi plonami? Te zasady są kluczowe

Krzewy pomidorów wraz ze wzrostem tworzą boczne pędy w kątach liści. Im gęstszy się staje, tym mniejsze szanse na obfite zbiory. Z tego powodu należy regularnie obrywać boczne odrosty. Jednopędowa roślina będzie rosła zdecydowanie lepiej i będzie o wiele bardziej odporna na różne choroby i ataki szkodników. Jak pozwolić roślinie wytworzyć soczyste owoce, a nie same liście wraz z niepotrzebnymi rozgałęzieniami?   

Podwiąż roślinę i usuwaj małe pędy. Pomidory za to podziękują

Aby nadać roślinie odpowiedni kształt i usunąć niepotrzebne fragmenty, wystarczy uszczknąć jej małe pędy. Są to tak zwane wilki i nie są potrzebne dla obfitego owocowania pomidorów. Gdzie ich szukać? Wyrastają one w kątach liści. Dzięki ich usunięciu krzew skupi się na kwitnieniu i wytwarzaniu nowych owoców. Małe pędy powinno się regularnie obrywać przez cały sezon.

Wystarczy raz w tygodniu sprawdzać kąty w okolicach pędu głównego i liści. Małe odrosty można usuwać ręcznie. Warto pamiętać, aby podczas tej operacji nie uszkodzić głównego pędu pomidora. Roślinę należy też podwiązać, aby pozwolić rozwijać się jej w górę. Dzięki temu zapobiegnie się jej wyginaniu i nie będzie miała możliwości załamania się pod ciężarem pomidorów, co mogłoby prowadzić do zmniejszenia jakości plonów. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.