Ogórki z dodatkiem chili będą świetną propozycją dla każdego, kto lubi ostre potrawy. Ich smak będzie się doskonale komponował z różnymi tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest przede wszystkim ocet, czosnek i ostra papryczka. W tej pikantnej odsłonie ogórki będą znikały z talerzy w mgnieniu oka.
Do przygotowania ogórków na ostro będą potrzebne sól, cukier, ocet, czosnek i chili. Proporcje składników można regulować w zależności od własnych upodobań. Zamiast sypkiej przyprawy jeszcze lepiej będzie użyć świeżej papryczki.
Składniki:
Przygotowanie:
Ogórki na ostro sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, np. duszonego mięsa i pieczeni. Będą też doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Dobrze komponują się w sałatce ziemniaczanej oraz w innych warzywnych mieszankach. Warto pamiętać, że po otwarciu słoika ogórki należy przechowywać w lodówce. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl