Jak przyrządzić ogórki na ostro? Ta metoda jest banalnie prosta. Wystarczy dodać jeden składnik

Ogórki na ostro to pomysł na przepyszną przekąskę, która sprawdzi się jako dodatek do różnych potraw. Co zrobić, aby wyszły idealnie? Podajemy metodę, dzięki której będzie można przyrządzić wyśmienite ogórki o wyrazistym smaku.

Ogórki z dodatkiem chili będą świetną propozycją dla każdego, kto lubi ostre potrawy. Ich smak będzie się doskonale komponował z różnymi tradycyjnymi daniami kuchni polskiej. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest przede wszystkim ocet, czosnek i ostra papryczka. W tej pikantnej odsłonie ogórki będą znikały z talerzy w mgnieniu oka.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Ogórki na ostro. Przepis na smakowitą przekąskę o intensywnym smaku

Do przygotowania ogórków na ostro będą potrzebne sól, cukier, ocet, czosnek i chili. Proporcje składników można regulować w zależności od własnych upodobań. Zamiast sypkiej przyprawy jeszcze lepiej będzie użyć świeżej papryczki.    

Składniki:

  • kilogram ogórków,
  • dwie łyżki soli,
  • płaska łyżka chili,
  • główka czosnku,
  • kilogram cukru,
  • cztery łyżki oleju,
  • trzy czwarte szklanki octu.

Jak zrobić ogórki na ostro? Wystarczy je zalać i poczekać

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz z łupin, pokrój w plastry i dodaj do ogórków. Całość posól i wymieszaj. Odstaw na około pięć godzin.
  2. Po tym czasie zalej ogórki wodą, dodaj chili i wymieszaj.
  3. Zagotuj ocet z cukrem i olejem i zalej miksturą ogórki. Odstaw całość na kilkanaście godzin. Następnie przełóż ogórki do wyparzonych słoików razem z zalewą, dobrze je zakręć i pasteryzuj przez około dwadzieścia minut. Gotowe słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ogórki na ostro sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, np. duszonego mięsa i pieczeni. Będą też doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek. Dobrze komponują się w sałatce ziemniaczanej oraz w innych warzywnych mieszankach. Warto pamiętać, że po otwarciu słoika ogórki należy przechowywać w lodówce. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.