Jak ugotować kompot z czereśni? "Żadna filozofia dziecko...", czyli prosty i najlepszy przepis mojej babci

Latem dostępność i różnorodność owoców pozwala na przyrządzanie różnych pyszności. Jednak kiedy nachodzi pora obiadowa, często pada pytanie jak ugotować kompot. Moja babcia zawsze ma proste i trafione rozwiązania. Dlatego polecam wam każdy jej przepis, a tym razem wykorzystamy czereśnie.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Na bazarkach nadal można znaleźć różne sezonowe owoce. Co więcej, z czasem są coraz tańsze stąd nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się jak zrobić kompot z czereśni, aby się nie zmarnowały. Otóż tego typu napój jest wyjątkowo prosty do przyrządzenia bez względu na rodzaj owoców.

Jak ugotować kompot? Z czereśni wychodzi najlepszy!

Przepisy babci to istna skarbnica wiedzy na temat pyszności. Mimo upływu lat nie sięga do starych zeszytów, a na każde moje pytanie odpowiada rzutkim komentarzem. Kiedy zostało nam w domu trochę owoców i nie miałam już na nie pomysłu, z zaciekawieniem zapytałam, jak zrobić kompot z czereśni. Bo choć znałam odpowiedź, to chwila kiedy babcia uśmiecha się od ucha do ucha, że może wspomóc radą, jest bezcenna. 

Oj dziecko, żadna filozofia. Umyj owoce, wrzuć do gara i zalej wodą. Zagotuj i sam się zrobi!

- rozwiązała problem, śmiejąc się i wzruszając ramionami. Zatem, czy naprawdę to takie proste. Otóż owszem. Ważne jednak, aby nie popełniać jednego popularnego błędu. Chodzi o cukier. Wiele osób wsypuje go podczas gotowania, lub chwilę później. Babcia zaznacza, że to prosta droga do tego, żeby w krótkim czasie "skisł", czyli zaczął fermentować niczym wino. Wówczas nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Dlatego jeśli zależy ci, aby kompot z czereśni był jeszcze słodszy, wsyp pół łyżeczki cukru do szklanki chwilę przed wypiciem. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić kompot z czereśni? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • kilogram czereśni,
  • 2 litry wody
  • inne owoce (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Owoce wsyp na durszlak. Wypłucz dokładnie pod chłodną, bieżącą wodą.
  2. Nie usuwaj pestek i wrzuć czereśnie do garnka.
  3. Zalej wodą. Zagotuj.
  4. Kompot z czereśni gotuj 10 minut. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.