Na bazarkach nadal można znaleźć różne sezonowe owoce. Co więcej, z czasem są coraz tańsze stąd nic dziwnego, że wiele osób zastanawia się jak zrobić kompot z czereśni, aby się nie zmarnowały. Otóż tego typu napój jest wyjątkowo prosty do przyrządzenia bez względu na rodzaj owoców.
Przepisy babci to istna skarbnica wiedzy na temat pyszności. Mimo upływu lat nie sięga do starych zeszytów, a na każde moje pytanie odpowiada rzutkim komentarzem. Kiedy zostało nam w domu trochę owoców i nie miałam już na nie pomysłu, z zaciekawieniem zapytałam, jak zrobić kompot z czereśni. Bo choć znałam odpowiedź, to chwila kiedy babcia uśmiecha się od ucha do ucha, że może wspomóc radą, jest bezcenna.
Oj dziecko, żadna filozofia. Umyj owoce, wrzuć do gara i zalej wodą. Zagotuj i sam się zrobi!
- rozwiązała problem, śmiejąc się i wzruszając ramionami. Zatem, czy naprawdę to takie proste. Otóż owszem. Ważne jednak, aby nie popełniać jednego popularnego błędu. Chodzi o cukier. Wiele osób wsypuje go podczas gotowania, lub chwilę później. Babcia zaznacza, że to prosta droga do tego, żeby w krótkim czasie "skisł", czyli zaczął fermentować niczym wino. Wówczas nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Dlatego jeśli zależy ci, aby kompot z czereśni był jeszcze słodszy, wsyp pół łyżeczki cukru do szklanki chwilę przed wypiciem. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Sposób przygotowania: