-
Haps
-
Jak przygotować
- Okrzyknięto ją przysmakiem Grecji, Strzelczyk pokazał jej smaczniejszą wersję. Latem każdy się na nią rzuca
Okrzyknięto ją przysmakiem Grecji, Strzelczyk pokazał jej smaczniejszą wersję. Latem każdy się na nią rzuca
Sałatki to przysmaki, po które latem sięga wiele osób. Są szybkie w przygotowaniu, a także lekkie i ochładzają nas od środka w upalne dni. Ta sałatka jest znana na całym świecie i dodatkowo jest daniem charakterystycznym dla Grecji. Tomasz Strzelczyk postanowił ją zmodyfikować, by była jeszcze lepsza.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
O sałatce greckiej słyszał cały świat. To lekka i aromatyczna przystawka, po którą sięga wiele osób. W okresie letnim jest często przygotowywana, ponieważ można ją wykonać w 5 minut. Dzięki zawartym w niej składnikom łączy w sobie wiele smaków, więc każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Tradycyjna sałatka to taka polana oliwą z oliwek, która połączona jest z bazylią. Ta wersja jest nieco inna, wykonał ją Tomasz Strzelczyk, a to jak ją przygotowuje pokazał na swoim kanale YouTube. Aby jej smak był głębszy, postanowił zmodyfikować dressing, którym jest oblana. Do oliwy dodał nie tylko ocet, a także musztardę.
Przepis na sałatkę grecką Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 250 g niewielkich pomidorów,
- zielona papryka,
- czerwona cebula,
- 100 g czarnych oliwek ze słoika,
- 1 świeży ogórek,
- 100 g ser feta,
- 4 łyżki oliwy,
- łyżeczka octu,
- łyżeczka musztardy,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- sól,
- pieprz,
- mały chlebek do podania.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przemyj wszystkie podane warzywa i w razie potrzeby zdejmij z nich skórkę lub łupinę. Papryki podziel na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne. Ogórka pokrój i pozbądź się z niego środka.
- Gdy ogórek jest gotowy, możesz go pokroić w grubsze plastry. Pomidory posiekaj w dużą kostkę. Oba warzywa przenieś na półmisek.
- Cebulę posiekaj w drobne piórka, papryki pokrój w plastry. Oba warzywa również umieść w naczyniu i delikatnie przemieszaj.
- Wierzch posyp czarnymi oliwkami, a także pokruszonym serem feta.
- Teraz czas na przygotowanie dressingu. Do miseczki wlej oliwę, dodaj do niej musztardę i ocet. Obsyp wszystko solą, pieprzem i oregano, wymieszaj.
- Tak przygotowanym sosem polej całą sałatkę. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl