Okrzyknięto ją przysmakiem Grecji, Strzelczyk pokazał jej smaczniejszą wersję. Latem każdy się na nią rzuca

Sałatki to przysmaki, po które latem sięga wiele osób. Są szybkie w przygotowaniu, a także lekkie i ochładzają nas od środka w upalne dni. Ta sałatka jest znana na całym świecie i dodatkowo jest daniem charakterystycznym dla Grecji. Tomasz Strzelczyk postanowił ją zmodyfikować, by była jeszcze lepsza.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

O sałatce greckiej słyszał cały świat. To lekka i aromatyczna przystawka, po którą sięga wiele osób. W okresie letnim jest często przygotowywana, ponieważ można ją wykonać w 5 minut. Dzięki zawartym w niej składnikom łączy w sobie wiele smaków, więc każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Tradycyjna sałatka to taka polana oliwą z oliwek, która połączona jest z bazylią. Ta wersja jest nieco inna, wykonał ją Tomasz Strzelczyk, a to jak ją przygotowuje pokazał na swoim kanale YouTube. Aby jej smak był głębszy, postanowił zmodyfikować dressing, którym jest oblana. Do oliwy dodał nie tylko ocet, a także musztardę.

Przepis na sałatkę grecką Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 250 g niewielkich pomidorów,
  • zielona papryka,
  • czerwona cebula,
  • 100 g czarnych oliwek ze słoika,
  • 1 świeży ogórek,
  • 100 g ser feta,
  • 4 łyżki oliwy,
  • łyżeczka octu,
  • łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • mały chlebek do podania.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności przemyj wszystkie podane warzywa i w razie potrzeby zdejmij z nich skórkę lub łupinę. Papryki podziel na pół i wydrąż z nich gniazda nasienne. Ogórka pokrój i pozbądź się z niego środka.
  2. Gdy ogórek jest gotowy, możesz go pokroić w grubsze plastry. Pomidory posiekaj w dużą kostkę. Oba warzywa przenieś na półmisek.
  3. Cebulę posiekaj w drobne piórka, papryki pokrój w plastry. Oba warzywa również umieść w naczyniu i delikatnie przemieszaj.
  4. Wierzch posyp czarnymi oliwkami, a także pokruszonym serem feta.
  5. Teraz czas na przygotowanie dressingu. Do miseczki wlej oliwę, dodaj do niej musztardę i ocet. Obsyp wszystko solą, pieprzem i oregano, wymieszaj.
  6. Tak przygotowanym sosem polej całą sałatkę. Podawaj ją ze świeżym pieczywem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.