Jak zrobić domowe krążki cebulowe? Zanurz warzywo w aromatycznej kąpieli, a wyjdzie idealnie chrupiące

Szukasz przepisu na oryginalne przekąski? Krążki cebulowe sprawdzą się w tej roli idealnie, a wystarczy jedynie kilka tanich składników, które niemal każdy znajdzie w swojej kuchni. Sekretem chrupkości i pięknej prezencji jest kąpiel w aromatycznej masie, pełnej przypraw. Później wystarczy je usmażyć i zaserwować z zestawem sosów.

Czasami najlepsze przepisy to te najprostsze, tanie i łatwe w przygotowaniu. Podobnie jest z przekąskami, więc, zamiast skupiać się na wyszukanych produktach, warto postawić na klasykę. Krążki cebulowe to kulinarny banał, który zasmakuje każdemu. Wystarczy jedynie kilka produktów, szybkie przygotowanie i gotowe! 

Jak zrobić domowe krążki cebulowe? Kąpiel w przyprawach to must have

Niejednokrotnie brakuje w kuchni pomysłu, a domowe menu zdaje się być nudne i nieapetyczne. Wówczas wystarczy przygotować dobrze znane i popularne składniki w inny sposób. Efekt palce lizać jest gwarantowany. Podobnie jest z krążkami cebuowymi - warzywo niemal każdy ma w domu, jednak gdy przyjdzie ochota na przekąskę łatwiej zamówić fast food lub pomaszerować do sklepu. Nic bardziej mylnego! Z cebuli bowiem da się wyczarować prawdziwy przysmak i to tanim kosztem oraz małym nakładem pracy. 

Jak zatem się do tego zabrać? Kluczem do sukcesu jest aromatyczna masa pełna przypraw. To właśnie dzięki miksturze przypominającej ciasto uzyskamy chrupiącą, pełną smaków panierke - bez niej krążki z cebuli byłyby nudne i bez wyrazu. Poza panierowaniem w masie ważne jest także wcześniejsze oprószenie warzyw mąką i na koniec obtoczenie w bułce tartej. Takie trio nie może się nie udać! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Onion ring to rule them all... czyli cebulowe krążki

Idealnie chrupiące krążki cebulowe - lepszych nie dostaniesz nawet w fast-foodzie 

Składniki: 

  • 2 cebule,
  • jajko,
  • 130 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ulubione przyprawy np. ostra i słodka papryk, oregano,
  • 80 g bułki tartej do panierowania,
  • 500 ml oleju do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od ciasta, w którym będziesz panierować krążki cebulowe. 
  2. Do miski wlej mleko, wbij jajko, dodaj mąkę, sól i ulubioną mieszankę przypraw. Całość dokładnie wymieszaj, tak by zniwelować wszystkie grudki. 
  3. Teraz pora na przygotowania cebuli. Obierz ostrożnie warzywo, a następnie pokrój je na nieco grubsze krążki. Oddziel pojedyncze krążki. 
  4. Każdy kawałek cebuli oprósz mąką, zanurz w cieście, a na koniec panieruj w bułce tartej. 
  5. Tak przygotowane krążki cebulowe smaż na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złotej, chrupiącej skórki. 
  6. Ringi odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  7. Gotową przekąskę serwuj z ulubionymi sosami np. ziołowym, czosnkowym lub pikantnym bazującym np. na pomidorach. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.