Czereśnie to niezwykle smaczne i soczyste owoce, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są źródłem m.in. witamin C, A i E, potasu i żelaza. Poza tym są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie. Co ciekawe, czereśnie to źródło melatoniny i warto je włączać do diety w celu poprawy jakości snu. Te owoce sprawdzają się w różnych deserach, ale czy nadają się też do mrożenia?
Czereśnie to owoce, które pojawiają się przez dość krótki czas w roku. Aby móc cieszyć się ich smakiem również jesienią i zimną można je zamrozić. Te soczyste owoce nadają się do mrożenia zarówno w całości, jak i wydrylowane.
Takie owoce sprawdzą się podczas przyrządzania różnego rodzaju przetworów, kompotów i ciast. Będą one doskonałym źródłem witamin w chłodniejszych miesiącach. Warto dodać, że owoce, jakie dodaje się do przetworów powinny być wydrylowane ze względu na szkodliwy kwas, jaki wydziela się z pestek.
Aby zamrozić czereśnie, należy je wcześniej dokładnie umyć i usunąć ogonki. Następnie owoce można wydrylować.
Wydrylowane czereśnie należy rozłożyć na tacy i wstawić na godzinę do zamrażarki. Dopiero po tym czasie można je wyjąć i przełożyć do przeznaczonych na nie woreczków albo specjalnych pojemników i ponownie włożyć do zamrażarki. Zamrożone owoce można przechowywać maksymalnie przez dwanaście miesięcy. Dzięki temu można je jeść nie tylko w czerwcu i w lipcu, ale przez cały rok. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl