• Link został skopiowany

Jaki jest przepis na idealne mielone? Sam się przekonaj! Będą chrupiące i soczyste

Czy istnieje przepis na idealne mielone? Jasne, że tak. Pomysłów na ich przygotowanie może być mnóstwo. Jednak każdy oczekuje konkretnego rezultatu, kotlety mają być soczyste, a skórka chrupiąca. Co zrobić, aby nie stały się twarde? Unikaj popularnych błędów.
Jaki jest przepis na idealne mielone? Sam się przekonaj! Będą chrupiące i soczyste
Fot. iStock/Joachim Kietzmann
Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone [PROSTY SPOSÓB NA]

Można być fanem, czy też nie danej potrawy, ale trudno się nie zgodzić się z tym, że Polacy uwielbiają tradycyjną kuchnię. Mimo upływu lat na stołach lądują dania serwowane przez mamy i babcie. Stąd pytanie o przepis na idealne mielone jest dość zasadne. Jak je przyrządzić? Unikaj błędów.

Soczyste mielone, czyli jak zrobić najlepszą wersję klasycznego obiadu

Na terenie całego kraju próżno szukać osoby, która choć raz nie jadła mielonych jeśli tylko sięga po mięso w codziennej diecie. Mimo to, w niemal każdym domu kotlety smakują inaczej i czasem można się rozczarować. Przepis na idealne mielone powinien opierać się na świeżym mięsie, tak jak robiono to dawniej, a nie na gotowych, sklepowych mielonkach.

Dlatego jeżeli planujesz zrobić klasyczny polski obiad w najlepszym wydaniu kup mięso i umiel sam w domu. Kolejnym często popełnianym błędem jest dodawanie bułki tartej. Wsypując ją do surowego mięsa, sprawiasz, że kotlety po usmażeniu stracą soczystość i będą twarde. Mielone nie rozpadną się jeśli nie wsypiesz bułki. Wbij dwa jajka i to w zupełności wystarczy. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g wołowiny,
  • cebula,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 2 jajka (możesz dodać trzy sztuki),
  • bułka tarta do obtaczania.

Przepis na idealne mielone. Sposób przygotowania

  1. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach, lub poproś o to w sklepie.
  2. Mielonkę wrzuć do głębokiej miski. 
  3. Wbij jajka, dodaj sól i pieprz według uznania.
  4. Obierz cebulę i posiekaj w malutką kostkę. Przełóż do mięsa.
  5. Za pomocą dłoni wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Uformuj kulki, a następnie spłaszcz je delikatnie widelcem lub palcami.
  7. Na płaski, duży talerz wysyp bułkę tartą. Obtocz każdego kotleta.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Zmniejsz ogień i smaż mielone kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.
  9. Podawaj z ziemniakami i buraczkami.
Więcej o: