Włoch złapie się za głowę na widok tego makaronu. Okrasa dodał warzywo, w którym Polacy są zakochani

W makaronie zakochani są nie tylko Włosi. Zachwyca się nim cały świat, a wariantów smakowych z nim w roli głównej nie brakuje. Karol Okrasa również postanowił stworzyć własne danie, w którym głównym składnikiem jest makaron. Oprócz niego dodał warzywo, które latem jest uwielbiane przez większość Polaków.
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Karol Okrasa to kucharz, który nie boi się wyzwań oraz nowych smaków. Nie raz pokazał, że eksperymentowanie z kultowymi przepisami wychodzi na dobre. Dzięki temu można nie tylko poznać nowe aromaty, a także zobaczyć jakie produkty się z sobą łączą. Ze względu na to, że w końcu mamy lato, również postanowił zrobić coś na tę porę roku. Połączył więc makaron ze świeżymi warzywami. Głównym składnikiem, który jest kluczowy w tej potrawie, jest żółta fasolka szparagowa. Połączona z pomidorkami, czosnkiem oraz świeżą bazylią zyskuje nowy smak. Ten przepis jest oryginalny i mało kto może pochwalić się tym, że go zna. Lepiej zrób go już dziś, bo właśnie teraz jest najlepszy sezon na fasolkę. 

Przepis na makaron z fasolką szparagową Karola Okrasy

Składniki

  • 200 g makaronu fusilli,
  • 200 g żółtek fasolki szparagowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki masła,
  • pół niewielkiej papryczki chili,
  • 10 liści świeżej bazylii,
  • garść startego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, następnie odetnij z niej końcówki i podziel ją na mniejsze kawałki. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Papryczkę pokrój na niewielkie plastry. Liście bazylii przemyj i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
  2. Do garnka wlej wodę i wsyp do niej łyżeczkę soli. Gdy płyn zacznie się gotować wrzuć do niego fasolkę. Gotuj ją przez około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedź ją, jednak nie wylewaj wody do zlewu i polej zimnym płynem.
  3. W wodzie, w której gotowała się fasolka ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po tym czasie odlej chochlę wody, a resztę wylej.
  4. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, wrzuć na niego papryczkę chili, pomidory i czosnek. Smaż przez niedługą chwilkę. Następnie dodaj posiekaną bazylię i wodę z makaronu. Dorzuć również makaron i fasolkę szparagową. Całość dokładnie zamieszaj i podgrzewaj.
  5. Tak przygotowane danie podawaj ze startym parmezanem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: