Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Karol Okrasa to kucharz, który nie boi się wyzwań oraz nowych smaków. Nie raz pokazał, że eksperymentowanie z kultowymi przepisami wychodzi na dobre. Dzięki temu można nie tylko poznać nowe aromaty, a także zobaczyć jakie produkty się z sobą łączą. Ze względu na to, że w końcu mamy lato, również postanowił zrobić coś na tę porę roku. Połączył więc makaron ze świeżymi warzywami. Głównym składnikiem, który jest kluczowy w tej potrawie, jest żółta fasolka szparagowa. Połączona z pomidorkami, czosnkiem oraz świeżą bazylią zyskuje nowy smak. Ten przepis jest oryginalny i mało kto może pochwalić się tym, że go zna. Lepiej zrób go już dziś, bo właśnie teraz jest najlepszy sezon na fasolkę.
Przepis na makaron z fasolką szparagową Karola Okrasy
Składniki
- 200 g makaronu fusilli,
- 200 g żółtek fasolki szparagowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki masła,
- pół niewielkiej papryczki chili,
- 10 liści świeżej bazylii,
- garść startego parmezanu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Fasolkę dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, następnie odetnij z niej końcówki i podziel ją na mniejsze kawałki. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Papryczkę pokrój na niewielkie plastry. Liście bazylii przemyj i drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.
- Do garnka wlej wodę i wsyp do niej łyżeczkę soli. Gdy płyn zacznie się gotować wrzuć do niego fasolkę. Gotuj ją przez około 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedź ją, jednak nie wylewaj wody do zlewu i polej zimnym płynem.
- W wodzie, w której gotowała się fasolka ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po tym czasie odlej chochlę wody, a resztę wylej.
- Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, wrzuć na niego papryczkę chili, pomidory i czosnek. Smaż przez niedługą chwilkę. Następnie dodaj posiekaną bazylię i wodę z makaronu. Dorzuć również makaron i fasolkę szparagową. Całość dokładnie zamieszaj i podgrzewaj.
- Tak przygotowane danie podawaj ze startym parmezanem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl