Smażone zielone pomidory to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie tych lubianych w naszym kraju owoców. Pomidory zielone można podzielić na dwie grupy: pomidory zielone dojrzałe i pomidory zielone niedojrzałe. Pomidory zielone mają swoich wielbicieli i przez wiele osób uważane są za smaczniejsze od odmian czerwonych. Wielu zwolenników mają smażone zielone pomidory, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób. Pomidory zielone niedojrzałe od lat wykorzystywane są do weków. W dużej mierze jest to wynikiem oszczędności, gdyż w dawnych czasach szkoda było wyrzucać pomidory, które nie zdążyły dojrzeć w sezonie i nasze babcie nauczyły się przyrządzać z nich przetwory.
Na zielone pomidory trzeba jednak uważać i spożywać je z umiarem. Dlaczego? Zielone części niedojrzałych pomidorów zawierają w sobie substancje toksyczne dla człowieka m.in. solaninę i tomatynę. Obróbka termiczna nie daje gwarancji całkowitego ich usunięcia. Mimo to, zielone pomidory, które nie zdążyły dojrzeć, często wykorzystywane są w kuchni i mają swoich wielbicieli. Pomidory zielone dojrzałe to z kolei odmiany, które nie zmieniają swojego ubarwienia przez okres dojrzewania i stale pozostają zielone. Przykłady odmian pomidorów, które mimo gotowości do spożycia, pozostają w kolorze zielonym, to m.in.:
Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z zielonych pomidorów, to z pewnością wiele osób podpowie — smażone zielone pomidory. Jest to przysmak szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych, a jego przyrządzenie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Potrzebujesz:
Smażone zielone pomidory przygotowuje się tak, jak klasyczne schabowe. Na początek pokrój pomidory w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Następnie dopraw solą, pieprzem i bazylią. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a w międzyczasie panieruj każdy kawałek pomidora w mące, jajku i bułce tartej. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący, smaż każdy kawałek pomidora na rumiany kolor z obu stron. Odsącz nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Smażone zielone pomidory możesz podawać np. polane sosem jogurtowym z sałatką.
Smażone zielone pomidory to nie jedyne, co możesz wyczarować w kuchni. Co powiesz na dżem z zielonych pomidorów? Może brzmi nieco abstrakcyjnie, ale czasem warto pokusić się o jakiś kulinarny eksperyment. Lista składników:
Przygotowanie:
Zielone pomidory umyj pod bieżącą wodą i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka, a następnie przygotuj cytryny. Będą potrzebne w całości — zarówno sok, jak i skórka. Cytryny sparz i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Zetrzyj skórkę bezpośrednio do garnka z zielonymi pomidorami, następnie wyciśnij tam też sok. Całość gotuj na małej mocy palnika do czasu, aż odparuje woda. Powstały dżem przetrzyj przez sito, zważ go i dodaj tyle cukru, ile wyniesie waga przecieru. Całość smaż do czasu, aż dżem będzie miał odpowiednią dla Ciebie konsystencję. Dżem z zielonych pomidorów włóż do przygotowanych wcześniej słoiczków i odstaw do ostygnięcia. Dżem z zielonych pomidorów należy spożyć w ciągu 6 miesięcy. Możesz wykorzystać go do dań wytrawnych np. jako dodatek do mięs, ale również jako nadzienie do bułeczek.
Po smażonych zielonych pomidorach i dżemie z zielonych pomidorów przyszedł czas na kolejną propozycję. To zielone pomidory na zimę w zalewie. W jaki sposób je przygotować?
Składniki: kilogram zielonych pomidorów, 3 duże cebule, łyżka soli
Na zalewę: 3 szklanki wody, pół szklanki octu, 6 łyżek cukru
Ponadto: 5 listków laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, łyżeczka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
Zobacz też: Ten jeden składnik odmieni twoją pomidorową. Każda teściowa poprosi o przepis i o dokładkę