Babcine wyroby są dla niektórych jak na wagę złota. Mało kto ma możliwość korzystania z takich specjałów. Ja jednak zapisałam przepis prosto od mojej babci i postanowiłam się nim podzielić. Wychodzą z niego słodkie i miękkie knedle, które przypomną smak wakacji u dziadków.
Fot. Shutterstock, ilolab
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Knedle to danie, które wykonuje się w okresie letnim i wykorzystuje się do niego sezonowe owoce, które właśnie teraz są najlepsze. Zazwyczaj do środka wkłada się truskawki lub śliwki, lecz inne smakołyki również świetnie wpasowują się w ziemniaczaną masę. U mojej babci zazwyczaj wykorzystywało się borówki czernice, lecz jeśli nie masz do nich dostępu, możesz użyć tych z odmiany amerykańskiej. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak potrawy, warto do niej wykonać sos borówkowy. Dzięki niemu całość będzie miała lekki i owocowy smak.
REKLAMA
Przepis na knedle z borówkami
Składniki na farsz
300 g borówek amerykańskich,
3 łyżki cukru.
Składniki na ciasto
1 kg ziemniaków,
200 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 jajka,
szczypta soli.
Składniki na sos
200 g borówek amerykańskich,
2 łyżki cukru,
50 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania - ciasto i farsz
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodaj jajka, sól i przesianą mąkę. Całość zagnieć na gładką masę.
Borówki umyj, umieść w misce i dodaj do nich cukier.
Ciasto umieść na posypanej mąką stolnicy, uformuj z niego wałek, który następnie podziel na mniejsze kawałki.
Każdy z kawałków rozwałkuj na placek. Na środek ułóż porcję owoców z cukrem i zamknij ją resztką ciasta. Z całości uformuj okrągłe kluski i obtocz je mąką.
Knedle gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia, a następnie wyłóż do miski.
Podawaj z proponowanym przez nas sosem.
Sposób przygotowania - sos borówkowy
Owoce umyj i umieść w garnuszku. Dodaj do nich cukier i podgrzej.
Gdy borówki będą już miękkie i puszczą sok zdejmij je z ognia, zmiksuj i odstaw do wystudzenia.
Do zimnych owoców dodaj śmietankę 30% i wymieszaj. W razie potrzeby dosyp więcej cukru.