To smak dzieciństwa. Odtwarzam przepis prosto od babci Teresy. Ten obiad znika w 5 minut

Babcine wyroby są dla niektórych jak na wagę złota. Mało kto ma możliwość korzystania z takich specjałów. Ja jednak zapisałam przepis prosto od mojej babci i postanowiłam się nim podzielić. Wychodzą z niego słodkie i miękkie knedle, które przypomną smak wakacji u dziadków.
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Knedle to danie, które wykonuje się w okresie letnim i wykorzystuje się do niego sezonowe owoce, które właśnie teraz są najlepsze. Zazwyczaj do środka wkłada się truskawki lub śliwki, lecz inne smakołyki również świetnie wpasowują się w ziemniaczaną masę. U mojej babci zazwyczaj wykorzystywało się borówki czernice, lecz jeśli nie masz do nich dostępu, możesz użyć tych z odmiany amerykańskiej. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak potrawy, warto do niej wykonać sos borówkowy. Dzięki niemu całość będzie miała lekki i owocowy smak. 

Przepis na knedle z borówkami

Składniki na farsz

  • 300 g borówek amerykańskich,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na ciasto

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na sos

  • 200 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania - ciasto i farsz

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodaj jajka, sól i przesianą mąkę. Całość zagnieć na gładką masę.
  2. Borówki umyj, umieść w misce i dodaj do nich cukier.
  3. Ciasto umieść na posypanej mąką stolnicy, uformuj z niego wałek, który następnie podziel na mniejsze kawałki.
  4. Każdy z kawałków rozwałkuj na placek. Na środek ułóż porcję owoców z cukrem i zamknij ją resztką ciasta. Z całości uformuj okrągłe kluski i obtocz je mąką.
  5. Knedle gotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia, a następnie wyłóż do miski.
  6. Podawaj z proponowanym przez nas sosem.

Sposób przygotowania - sos borówkowy

  1. Owoce umyj i umieść w garnuszku. Dodaj do nich cukier i podgrzej.
  2. Gdy borówki będą już miękkie i puszczą sok zdejmij je z ognia, zmiksuj i odstaw do wystudzenia.
  3. Do zimnych owoców dodaj śmietankę 30% i wymieszaj. W razie potrzeby dosyp więcej cukru.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.